top of page

Human Design Blog

De twee belangrijkste aspecten vanuit je Human Design Type

Bijgewerkt op: 27 dec. 2023


Koppeling, gas, rem en spiegels.


Dat was het eerste dat m'n rij-instructeur me leerde tijdens de les.

De basis van leren autorijden. Het fundament.

Als je deze vier zaken niet goed weet toe te passen kom je niet van je plek.


Vorige week vroeg een vriendin me hoe ik heb leren Human Design charts lezen.

Door het 600x te doen zei ik. Onder supervisie van Corame, mijn Human Design instructeur.


Ik heb niet eerst de theorie geleerd en toen pas de praktijk.

Ik heb de theorie geleerd door de praktijk in te stappen.


In mijn allereerste inhoudelijke sessie kreeg ik vijf charts onder mijn neus.

Ik had geen idee waar ik naar keek. Achteraf bleken het charts van een Manifestor, Generator, Manifesting Generator, Projector en Reflector.


Stap voor stap leerde hij mij, door naar charts te kijken, wat iets betekent.

Ik leerde charts analyseren vanuit een holistisch perspectief.


Het fundament van je chart is je Human Design Type: Manifestor, Manifesting Generator, Generator, Projector of Reflector.


Maar in tegenstelling tot wat veel boeken of sites je vertellen zijn er slechts twee aspecten van jouw Human Design echt relevant.


Net zoals je niet alles van een auto hoeft te weten om erin te kunnen rijden, hoef je ook niet alles je Human Design Type te weten.


Veel Human Design Type informatie is generiek


Zodra je je gaat verdiepen in je Human Design is informatie over je Type het eerste wat je leest of hoort.


Je bent een Manifestor, Manifesting Generator, Generator, Projector of Reflector.

Veel content op instagram gaat over je Human Design Type.

Logisch, want dat is vaak het meest herkenbare deel.

Plus we kunnen maar een beperkt deel kwijt in die vierkante tegeltjes op insta, dus ja, wij Human Design docenten proberen 't zo simpel mogelijk te brengen ;-).


Maar na het analyseren van honderden Human Design Charts en dus ook ook eindeloos veel variaties van de genoemde Human Design Types, weet ik dat dit slechts één onderdeel is.


Hetgeen je leest over je Human Design Type is heel generiek en dat doet geen recht aan de uniciteit die jij in je hebt.


Human Design is de wetenschap van differentiatie.

We zijn met ruim 7 miljard mensen op aarde.

Het dan terugbrengen tot die 5 hokjes is te beperkt, toch?


En toch is je Human Design Type een ongelooflijk belangrijk onderdeel van het leren kennen en effectief toepassen van je design.


Jouw Human Design vertelt jouw verhaal


Als ik iemands chart bestudeer, kijk ik natuurlijk ook naar iemands Human Design Type.

Als eerste zelfs.

Maar ik realiseer me meer en meer dat ik slechts twee aspecten daaruit echt meeneem in het vertellen van het verhaal van iemands maximale potentie.


Ik zie jouw Human Design Chart als een verhaal.

Een verhaal over hoe jij geboren en ontworpen bent te stralen.

Dat verhaal heeft een ongelooflijke diepgang.

Elk gedefinieerd en ongedefinieerd aspect in jouw chart vertelt een stukje.

Uiteindelijk is het een geïntegreerd holistisch verhaal: zoveel rijker dan de optelsom van de losse onderdelen in je chart.


De verhaallijn vanuit je Human Design Type


Je Human Design Type speelt een belangrijke rol in jouw verhaal.


Maar, als ik jouw chart bestudeer om jouw verhaal te vertellen, dan neem ik (slechts) twee aspecten mee vanuit jouw Human Design Type:


  1. De rol die je hier hebt te vervullen.

  2. Je strategie om die rol zo goed mogelijk te vervullen


Human Design onderscheidt uiteindelijk vier rollen. Manifesting Generators vallen onder het auratype van Generators:


  1. De initiatoren - Manifestors

  2. De makers / creators - Manifesting Generators & Generators

  3. De gidsen - Projectors

  4. De evaluatoren - Reflectors


En voor het optimaal uitvoeren van elke rol krijg je een strategie mee:


  1. volg je creatieve impulsen en informeer - Manifestors

  2. volg je onderbuik-reactie - Manifesting Generators & Generators

  3. volg de erkenning van een uitnodiging - Projectors

  4. volg hoe jouw fysieke lijf zich voelt in een bepaalde setting (ruimte / groep) - Reflectors


Jouw volledige Human Design chart geeft je honderden inkijkjes in welke talenten je hebt meegekregen om jouw rol goed te vervullen. Je strategie is er voor jou zodat jij jouw unieke energie niet verspilt en gebruikt voor de dingen die goed voor jou zijn. De zaken die jou op je pad brengen en houden van innerlijke rust, voldoening, succes of verrassing: je in je kracht thema.


Als ik jouw verhaal mag vertellen aan de hand van jouw chart dan neem ik, vanuit je Human Design Type, deze twee aspecten en kijk ik daarna vooral naar de rest:


Ben jij een Manifestor met o.a. kanaal 12-22, dan weet ik dat je hier bent om je creatieve inspiratie te volgen om zaken te initiëren die te maken hebben met het uiten van je emoties.


Hoe meer jij afgestemd bent op je eigen emoties en je bewust bent van de impact, en wacht tot je je emotioneel helder voelt om te delen, hoe groter jouw impact als manifestor zal zijn.

Ben jij een Manifesting-Generator met o.a. het kanaal 20-34, dan weet ik dat jij hier bent om te creëren door in het moment bezig te blijven met dingen waar je helemaal van aan gaat.


Wat je te creëren hebt, komt naar je toe als je je JOY volgt en je je onderbuik je de weg laat leiden.

Ben jij een Generator met o.a. het kanaal 27-50, dan weet ik dat jij hier bent om iets met liefde & zorg voor jouw tribe te creëren.Wat je te creëren hebt, komt naar je toe als je je JOY volgt en je je onderbuik je de weg laat leiden.
Ben jij een Projector met o.a. het kanaal 57-10 dan weet ik dat jij hier bent om anderen intuïtief te gidsen richting helderheid over hun gedrag (richting & identiteit).


Wie jij mag gidsen hangt af van wie jou daarvoor uitnodigt.
Ben jij een Reflector? Dan weet ik dat jij hier bent om de dynamiek van groepen te reflecteren. Afhankelijk van jouw Incarnatiekruis-poorten weet ik welke thema's jij in het bijzonder goed bent om ons terug te geven.


Hetzelfde kanaal, maar een ander Human Design Type


De genoemde voorbeelden betreffen kanalen die (bijna) exclusief voor dat Human Design Type zijn.

Een projector of generator kan kanaal 12-22 niet gedefinieerd hebben (dan zou je een manifestor of MG zijn). Kanaal 12-22 is één van de drie zogenaamde manifested kanalen.


Een projector of manifestor kan kanaal 27-50 niet gedefinieerd hebben, dan zou je een MG of generator zijn. Alle kanalen die het sacrale centrum verbinden zijn zogenaamde generated kanalen. Alleen generators kunnen over die consistente magische superpowers beschikken.


Alle overige kanalen zijn zogenaamde projected kanalen. Alle types, met uitzondering van reflectors, kunnen die kanalen in hun chart gedefinieerd hebben.


Een belangrijk aspect van een projected kanaal, ook al heb je hem als Generator of Manifestor, is dat bij het inzetten van die superpower je het beste tot je recht komt als je daar wacht op de erkenning van een uitnodiging. In een volgend blog ga ik hier nog wel dieper op in.


Nu de praktijk:Kanaal 18-58. het kanaal van oordeel. Een projected kanaal.


Mensen met dit kanaal hebben een natuurinstinct om te zien wat er gecorrigeerd moet worden en de drive om dit vanuit JOY aan te pakken.Elk Human Design Type, met uitzondering uiteraard van een Reflector, kan dit kanaal gedefinieerd hebben.


Afhankelijk van jouw Human Design Type zal de energie van dit kanaal zich anders manifesteren:


Een manifestor krijgt creatieve impulsen om vanuit JOY iets te gaan verbeteren. Hierbij is het dan nog steeds van belang dat, als het anderen betreft, hij wacht tot hij de erkenning voelt om iets te gaan verbeteren.


Een MG / Generator ziet, hoort, proeft, ruikt of raakt iets aan in haar externe omgeving en voelt intuïtief de drive om vanuit JOY dat te corrigeren of verbeteren (of niet). Idem, als voor de manifestor, als je met dit kanaal als Generator / MG iets wilt verbeteren aan / bij een ander, kom je het beste tot je recht als je wacht op de erkenning van een uitnodiging.


Een Projector doorziet intuïtief iets bij of van de ander en, indien correct uitgenodigd, kan ze de ander gidsen iets vanuit JOY te corrigeren of verbeteren.


Dezelfde energie, maar het manifesteert zich anders, afhankelijk van jouw Human Design Type.

De diepgang en reikwijdte van jouw verhaal is eindeloos


Jouw verhaal ontstaat door de combinatie van alle elementen in jouw chart: je gedefinieerde en ongedefinieerde aspecten.


Je doet jezelf tekort als je alleen naar je Human Design Type kijkt.

Je doet jezelf ook tekort als je losse onderdelen van je chart probeert te duiden vanuit de generieke informatie over dat onderdeel.


Je kunt niet correct autorijden door alleen het gaspedaal te gebruiken.

Je kunt ook niet correct volgens je Human Design leven door alleen iets van één poort of centrum beet te pakken, zonder daarbij o.a jouw rol en strategie erin te betrekken.


Jij bent een holistisch wezen.

Jouw chart is een holistisch systeem.

Alles werkt met elkaar samen.


Je Human Design Type vertelt het stuk van jouw verhaal over de rol die je hebt te vervullen en de manier (strategie) waarop je die op een voor jou zo relaxed mogelijke manier kunt vervullen.


Alle gedefinieerde & ongedefinieerde aspecten uit je chart geven je de onderdelen voor hoe jij invulling kunt geven aan jouw rol.