3 mythes over werk die je mag loslaten om meer te bereiken
Onlangs had ik een Human Design sessie met iemand die net haar baan had verloren. Dat was een zegen, want ze zat al een jaar niet meer op haar plek. Maar juist dat jaar had wel een stuk onzekerheid in haar los gemaakt.
Dat snap je toch?
Als je een jaar lang niet de dingen doet waar je AAN van gaat, tornt dat beetje bij beetje aan je zelfverzekerdheid.
Als ik je op zo’n moment over jouw Human Design vertel, over al die prachtige aspecten die je bij je geboorte hebt meegekregen is dat vaak een emotioneel moment.
Een moment waarop je diep van binnen hoort wat je ziel al lang weet: hoe talentvol en prachtig je bent. Maar in je dagelijkse leven ben je dat geloof in jezelf al een tijdje kwijt.
In zulke gesprekken komen altijd overtuigingen omhoog. Belemmerende overtuigingen in dit geval. Dingen die jij hebt aangeleerd gekregen, die je bent gaan geloven. En je geloof in die overtuigingen is zo hardnekkig dat het je eigen succes in de weg staat.
Dit zijn de drie die ik het meest hoor:
1. Om succesvol te worden moet je hard werken
Direct ook de meest hardnekkige.
Vorige week schreef ik een blog over werktijden en Human Design. Voor dat blog deed ik onderzoek naar de arbeidstijden in Nederland en ja, we komen van een zevenweekse werkweek af. Het is dus niet gek dat we hard werken als norm beschouwen.
Maar hard werken en succes staan helemaal niet in hetzelfde hokje.
Ik kan heel hard werken, maar als ik die tijd besteed aan zaken die niet zo relevant zijn of waar ik op stuk loop, kan ik werken tot ik een ons weeg, maar succesvol zal ik niet worden.
Ik heb deze overtuiging omgebogen naar:
2. Je groei is lineair (je moet onderaan beginnen)
We houden ervan als dingen overzichtelijk zijn, in keurige stappen. Om door te groeien naar een management positie, zul je eerst een tijdje onderaan moeten beginnen.
Heel eerlijk heb ik dit altijd je reinste onzin gevonden. Ik ben zelf op mijn 22e, in mijn tweede jaar, gepromoot tot leidinggevende omdat mijn leidinggevende vond dat ik wat uitdaging nodig had en daar had hij gelijk in. Ik speelde enorm op safe in mijn eerste jaar als werkende.
Maar bij veel organisaties is het normaal dat je een ladder beklimt en die gaat trede voor trede.
Vanuit Human Design perspectief gaat dit volledig voorbij aan de natuurtalenten die jij in je hebt. De energie die jij uitdraagt. Er is zo ongelooflijk veel dat jij niet hoeft aan te leren van een ander, maar jij doet dit “gewoon”.
Ik nodig je uit om jouw talenten 100% te gaan “ownen”. Eigenaarschap nemen over waar je van nature zo goed in bent. Dat cultiveren, uiten, er voor te gaan staan. Je succesformule te leven!
Dan kan je deze overtuiging los laten en ombuigen naar:
3. Je diploma's bepalen je waarde
‘Ja maar, ik heb maar MBO…’
’Ja maar, ik ben niet gecertificeerd om……’
’Ja maar,….’
Zo klinkt deze belemmerende overtuiging.
Je wil iets, je onderschat je eigen waarde omdat je geen papiertje hebt waarop staat dat je iets kunt.
Ik ben de eerste die de waarde inziet van dingen leren, kennis op doen, op welke manier dan ook. Maar dat papiertje an sich… dat bepaalt niet je waarde.
Ik ken heel veel gecertificeerde professionals die nauwelijks klandizie hebben of moeilijk werk kunnen vinden dat bij ze past. Ik ken ook genoeg professionals die geen certificaten of diploma’s hebben die een prima business draaien of een toppositie bekleden.
Jouw waarde heeft helemaal niets te maken met welke diploma’s of certificaten je hebt. Echt helemaal niets.
Bij vlagen voel ik deze belemmerende overtuiging ook hoor. Tot op mijn bot.
Ik heb geen Human Design diploma. Ik ben 10 maanden 4-5 uur per dag, 5 dagen in de week in de leer geweest bij een mentor die het rechtstreeks van de oprichter heeft geleerd. Maar ik heb geen papiertje dat dat bewijst. En dus grijpt die onzekerheid me soms bij de keel.
Of ik wel genoeg weet.
Of ik wel het recht heb om kennis over Human Design te delen.
Of ik wel het recht heb geld te verdienen met iets waarvoor ik geen diploma heb.
Echt, ik snap t helemaal als jij ook soms dit soort gedachten hebt.
Maar inmiddels weet ik dat dit mijn eigen onzekerheid is. Op zo’n moment ervaar ik even een gebrek aan eigen waarde.
Want weet je wat het is met eigen waarde?
Die is je eigen.
Jouw waarde heb je. Altijd. Vanaf de allereerste dag dat je geboren bent. Je bent waardevol.
Of die waarde door jouw omgeving gezien en erkend wordt is afhankelijk van wat jij daarover uitstraalt. Het is als allereerste aan jou om je eigen waarde te erkennen. Zonder die stap zal een ander het ook niet zo snel doen.
Deze overtuiging heb ik dus omgebogen naar:
Nog even een disclaimer bij dit onderwerp.
Ik snap heus dat in sommige gevallen diploma’s toegevoegde waarde hebben. Bijvoorbeeld je rijbewijs of de diploma’s die artsen, verpleegkundigen en advocaten moeten halen.
Ik heb het hier over die duizenden niet-zo-veel-zeggende certificaten die instituten in het leven hebben geroepen om vervolgens daar geld aan te verdienen.
Zij verdienen aan jouw onzekerheid over dat je niet waardevol bent als je geen certificaat hebt.
Ik maak ook heel bewust onderscheid tussen iets leren, kennis opdoen, dat in de praktijk toepassen en een certificaat halen. Het certificaat zelf bepaalt niet of je iets wel of niet eigen hebt gemaakt.
Dus als jij nu voor de keuze staat om een opleiding te gaan doen, vraag jezelf heel even kritisch af: doe ik dit omdat ik dan bewijs dat ik waardevol ben, of wil ik dit gewoon echt doen omdat ik er zo ongelooflijk blij van word?
Volg vervolgens jouw innerlijke autoriteit en als die in volle vaart vooruit wil, dan….
GOOOOOOO 🤩🤩🤩
Want als jij er blij van wordt, dan straal je dat uit. En dan is de cirkel weer rond.
Jij straalt je eigen waarde en dus je eigenwaarde uit. Da’s giga aantrekkelijk 😍.
Liefs, Rianne
Human Design Coaching Toolkit
Integreer met vertrouwen Human Design in jouw praktijk. Voor jouw cliënten of collega's. Actief leren door de theorie direct toe te passen.