top of page

Hoe ik heb geleerd om Human Design Charts te lezen

Bijgewerkt op: 23 nov. 2023

Voor je begint te lezen: als je liever luistert, ik heb deze post ook als podcast aflevering ingesproken. Dit kan je hier beluisteren. Voor de lezers onder ons, lees rustig door :).

.

.

.

Half april 2017 loop ik rond lunchtijd een restaurantje in aan de drukke hoofdstraat in Ubud, Bali. Volle bak. Alle tafeltjes zijn bezet. Buiten staat een tweepersoonsbankje die voor de helft bezet is. Ik loop er naar toe en vraag aan de man of ik naast hem mag komen zitten. Hij knikt vriendelijk.


Een serveerster neemt mijn bestelling op en ik wacht terwijl ik me verdiep in mijn leesboek. Terloops bekijk ik de man naast me. Als je hem in Arnhem op straat zou zien lopen zouden we hem direct het label zwerver meegeven. Diepe groeven in zijn gezicht, lang wit/grijs haar wat los over zijn schouders hangt en blote voeten. Kleding met scheuren en gaten. Hij zit, in kleermakerszit, stil te genieten van een hele grote beker gemberthee. Ogen gesloten, helemaal in zijn eigen wereldje.


Plots opent hij zijn ogen en hij wendt zich naar mij, alsof hij voelde dat ik hem aan het bekijken was. Diepe blauwgrijze ogen omringd met heel veel rimpels van wijsheid kijken me aan. Hij lacht en vraagt me in het engels of ik hier op vakantie ben. Ik vertel dat ik hier, na een licht teleurstellende solo-reis in Australië, een paar weken geleden ben beland en nog niet weet wat mijn vervolg plannen zijn.


Aan zijn accent hoor ik dat hij niet Amerikaans of Engels is, maar ik kan het niet goed plaatsen. Dus ik vraag hem naar zijn naam en waar zijn roots liggen. Amsterdam zegt hij, maar daar ben ik al ruim 30 jaar niet meer geweest. Corame, zo heet ik. Ik lach en vertel hem in het Nederlands dat ik ook uit Nederland kom, maar hij verontschuldigt zich en zegt dat hij veel van zijn Nederlandse woordenschat is verloren. Hij woont al 30 jaar alternerend op Ibiza en Bali, in het zomerseizoen op Ibiza en in onze winter op Bali.


Iets in Corame fascineert mij direct. Ik kan mijn vinger er niet op leggen, maar hij straalt zo'n innerlijke rust uit. Achter die grijsblauwe ogen schuilt een leven aan ervaringen die hem bergen wijsheid hebben gebracht.


We raken aan de klets. Mijn boek krijgt geen aandacht meer en hij vertelt vol enthousiasme en tegelijkertijd op een rustige manier zijn verhaal. Hoe hij DGA was van een bedrijf met honderden medewerkers, maar hij voelde zich opgesloten in een kantorenpand op een industrieterrein en de hele dag vergaderen. Hij wilde zich vrij voelen, in de natuur leven, maar daar was weinig begrip voor in de jaren 80, zeker iemand met zijn achtergrond, skills en opleiding.


Corame en ik hebben die middag een paar uur met elkaar gesproken. Hij zit zo vol met prachtige verhalen, en tussendoor stelt hij steeds mooie vragen waardoor ik aan het denken wordt gezet. Vragen van licht filosofische aard, vragen waardoor ik mijn eigen overtuigingen ga onderzoeken. Op een gegeven moment zegt Corame, 'je fascineert me Rianne, zou ik jouw Human Design Chart mogen lezen?'


Human Design watte? Wat is dat in hemelsnaam, vraag ik?


"Human Design is de wetenschap van differentiatie. Het bestudeert waarom we allemaal uniek zijn. Je bent geboren met een unieke gebruiksaanwijzing. Direct na je geboorte ben je een ongeschreven blad, maar wel een mens met aangeboren unieke eigenschappen. Daar bovenop komt je opvoeding: nature en nurture. Jouw Human Design Chart laat je zien welk deel nature is en welk deel nurture. Het geeft je vervolgens handvatten waarmee het leven voor jou makkelijker kan worden. Als je je eigen gebruiksaanwijzing van binnen en buiten leert en zelf langs die routekaart je keuzes gaat maken, voelt alles makkelijker en veel meer in alignment.


Human Design is een systeem wat eind jaren 80 is ontwikkeld en het maakt gebruik van een combinatie van de wetenschap rondom bijvoorbeeld kwantummechanica en biochemie als ook westerse en oosterse wijsheden als astrologie, het Hindu chakra systeem, de Joodse Kaballah en de Chinese I-Ching. Het is daarmee een synergie van tal van wetenschap en wijsheden die als missie hebben om elk mens op aarde haar maximale unieke expressie te laten zijn."


Ik luister en mijn rationele sceptische hoofd begint direct tegenwerpingen op te roepen. 'Astrologie, chakra's, I-Ching... ik weet het niet hoor. Is dat geen zweverig gedoe, ik heb daar niks mee hoor.' Ik spreek deze woorden nog niet uit.


Alsof Corame mijn gedachten kan lezen zegt hij: ik snap heel goed dat, vanuit jouw achtergrond als Nederlandse, je hoofd misschien nu wat afwijzend staat tegenover Human Design. In het westen leren kinderen op school niets over chakra's of I-Ching. Als je in India of China zou zijn geboren, zou dat heel anders zijn. Het westerse (school)systeem heeft daarmee veronderstellingen of anders gezegd vooroordelen over deze systemen en wijsheden. Ik vraag je niet mij of dit systeem nu te geloven. Ik verkondig geen religie. Ik nodig je wel uit om, als je een beetje nieuwsgierig bent, je mind open te stellen en een Human Design reading te ontvangen. Dan vertel ik je over jouw unieke gebruiksaanwijzing."


Mijn nieuwsgierigheid wint. Mijn fascinatie is geboren. Ik denk nuchter, ik heb niks te verliezen en heb alle tijd dus, why not. Ok zeg ik. Hoe werkt dit?


Wat ik van je nodig heb zijn je geboortegegevens: je geboortedag, geboortetijd en geboorteplaats zegt Corame. Tja, dan heb ik moeders nodig, want mijn geboortetijd weet ik echt niet lach ik. Ik beloof hem dat ik hem de data zal e-mailen en we nemen afscheid.


Een week of wat later ontmoeten we elkaar weer. Corame heeft een document voor me gemaakt met daarin een figuur met wat gekleurde vakjes en uitgebreide tekst. Hij begint te vertellen.Wat er dat anderhalf uur gebeurde was zonder enige twijfel één van de meest indrukwekkende momenten sinds hele lange tijd.


Ik begreep er geen snars van dat iemand, die ik 1x had ontmoet, mij niet kende, mij zo goed kon vertellen hoe ik in elkaar zat.


Zelfs over die kleine dingetjes waarvan je denkt dat je daar raar in bent. Een paar keer had ik de tranen in mijn ogen staan.


Ik voelde me zo gezien.


Ik snapte er geen snars van hoe dat nou kon. Dat, op basis van die drie feitelijke gebeurtenissen: mijn geboorte, er zoveel helder was. Maar hij gaf me ook inzichten hoe mijn leven makkelijker kan, en als ik dan in mijn verleden terug ging, waren dat exact momenten waarop het was verlopen zoals hij schetste in mijn gebruiksaanwijzing. Echt BIZAR.


Het was een waterval aan informatie. Ik heb, na dat gesprek, dagen lang nog met flarden van de sessie rondgelopen, een beetje verdwaasd, maar ook pure verwondering.


En vervolgens ging ik over tot de orde van de dag. Human Design raakte op de achtergrond, want ik had inmiddels besloten dat ik in Ubud zou blijven wonen, maar daarvoor moest ik wel in Nederland wat open eindjes regelen. Dus mijn aandacht was weer bij de dagelijkse dingetjes.


Heel soms schoot het wel door mijn hoofd, met name als er in mijn leven dingen gebeurden waarover Corame me iets had verteld over hoe dingen voor mij in flow eruit zien. Of juist als er dingen gebeurden die anders liepen dan ik had gehoopt, waar ik mezelf in de weg zat. Dan moest ik glimlachen. Maar, het Human Design rapport wat ik van hem had gekregen lag inmiddels ergens onderop in een digitale la.


Gek genoeg kwam ik Corame verder ook niet meer tegen in Ubud.

Alsof die ene ontmoeting tot dit bijzondere moment had geleid en dat was het dan.

Tot pak 'em beet een half jaar later.


Zelfde bankje, zelfde restaurant. Ik reed rond etenstijd 's avonds door de hoofdstraat en ik zag Corame zitten. Instinctief stopte ik, parkeerde mijn scooter en liep naar hem toe. 'Hey, wat tof dat ik jou weer zie!' Ik ga op hetzelfde bankje zitten. Corame weer aan zijn gemberthee, hij kijkt me weer vriendelijk aan. We kletsen wat over zijn tijd in Ibiza afgelopen zomer en ik vertel hem dat ik hier inmiddels woon.