top of page

Human Design Blog

Hoe ik heb geleerd om Human Design Charts te lezen

Bijgewerkt op: 23 nov. 2023

Voor je begint te lezen: als je liever luistert, ik heb deze post ook als podcast aflevering ingesproken. Dit kan je hier beluisteren. Voor de lezers onder ons, lees rustig door :).

.

.

.

Half april 2017 loop ik rond lunchtijd een restaurantje in aan de drukke hoofdstraat in Ubud, Bali. Volle bak. Alle tafeltjes zijn bezet. Buiten staat een tweepersoonsbankje die voor de helft bezet is. Ik loop er naar toe en vraag aan de man of ik naast hem mag komen zitten. Hij knikt vriendelijk.


Een serveerster neemt mijn bestelling op en ik wacht terwijl ik me verdiep in mijn leesboek. Terloops bekijk ik de man naast me. Als je hem in Arnhem op straat zou zien lopen zouden we hem direct het label zwerver meegeven. Diepe groeven in zijn gezicht, lang wit/grijs haar wat los over zijn schouders hangt en blote voeten. Kleding met scheuren en gaten. Hij zit, in kleermakerszit, stil te genieten van een hele grote beker gemberthee. Ogen gesloten, helemaal in zijn eigen wereldje.


Plots opent hij zijn ogen en hij wendt zich naar mij, alsof hij voelde dat ik hem aan het bekijken was. Diepe blauwgrijze ogen omringd met heel veel rimpels van wijsheid kijken me aan. Hij lacht en vraagt me in het engels of ik hier op vakantie ben. Ik vertel dat ik hier, na een licht teleurstellende solo-reis in Australië, een paar weken geleden ben beland en nog niet weet wat mijn vervolg plannen zijn.


Aan zijn accent hoor ik dat hij niet Amerikaans of Engels is, maar ik kan het niet goed plaatsen. Dus ik vraag hem naar zijn naam en waar zijn roots liggen. Amsterdam zegt hij, maar daar ben ik al ruim 30 jaar niet meer geweest. Corame, zo heet ik. Ik lach en vertel hem in het Nederlands dat ik ook uit Nederland kom, maar hij verontschuldigt zich en zegt dat hij veel van zijn Nederlandse woordenschat is verloren. Hij woont al 30 jaar alternerend op Ibiza en Bali, in het zomerseizoen op Ibiza en in onze winter op Bali.


Iets in Corame fascineert mij direct. Ik kan mijn vinger er niet op leggen, maar hij straalt zo'n innerlijke rust uit. Achter die grijsblauwe ogen schuilt een leven aan ervaringen die hem bergen wijsheid hebben gebracht.


We raken aan de klets. Mijn boek krijgt geen aandacht meer en hij vertelt vol enthousiasme en tegelijkertijd op een rustige manier zijn verhaal. Hoe hij DGA was van een bedrijf met honderden medewerkers, maar hij voelde zich opgesloten in een kantorenpand op een industrieterrein en de hele dag vergaderen. Hij wilde zich vrij voelen, in de natuur leven, maar daar was weinig begrip voor in de jaren 80, zeker iemand met zijn achtergrond, skills en opleiding.


Corame en ik hebben die middag een paar uur met elkaar gesproken. Hij zit zo vol met prachtige verhalen, en tussendoor stelt hij steeds mooie vragen waardoor ik aan het denken wordt gezet. Vragen van licht filosofische aard, vragen waardoor ik mijn eigen overtuigingen ga onderzoeken. Op een gegeven moment zegt Corame, 'je fascineert me Rianne, zou ik jouw Human Design Chart mogen lezen?'


Human Design watte? Wat is dat in hemelsnaam, vraag ik?


"Human Design is de wetenschap van differentiatie. Het bestudeert waarom we allemaal uniek zijn. Je bent geboren met een unieke gebruiksaanwijzing. Direct na je geboorte ben je een ongeschreven blad, maar wel een mens met aangeboren unieke eigenschappen. Daar bovenop komt je opvoeding: nature en nurture. Jouw Human Design Chart laat je zien welk deel nature is en welk deel nurture. Het geeft je vervolgens handvatten waarmee het leven voor jou makkelijker kan worden. Als je je eigen gebruiksaanwijzing van binnen en buiten leert en zelf langs die routekaart je keuzes gaat maken, voelt alles makkelijker en veel meer in alignment.


Human Design is een systeem wat eind jaren 80 is ontwikkeld en het maakt gebruik van een combinatie van de wetenschap rondom bijvoorbeeld kwantummechanica en biochemie als ook westerse en oosterse wijsheden als astrologie, het Hindu chakra systeem, de Joodse Kaballah en de Chinese I-Ching. Het is daarmee een synergie van tal van wetenschap en wijsheden die als missie hebben om elk mens op aarde haar maximale unieke expressie te laten zijn."


Ik luister en mijn rationele sceptische hoofd begint direct tegenwerpingen op te roepen. 'Astrologie, chakra's, I-Ching... ik weet het niet hoor. Is dat geen zweverig gedoe, ik heb daar niks mee hoor.' Ik spreek deze woorden nog niet uit.


Alsof Corame mijn gedachten kan lezen zegt hij: ik snap heel goed dat, vanuit jouw achtergrond als Nederlandse, je hoofd misschien nu wat afwijzend staat tegenover Human Design. In het westen leren kinderen op school niets over chakra's of I-Ching. Als je in India of China zou zijn geboren, zou dat heel anders zijn. Het westerse (school)systeem heeft daarmee veronderstellingen of anders gezegd vooroordelen over deze systemen en wijsheden. Ik vraag je niet mij of dit systeem nu te geloven. Ik verkondig geen religie. Ik nodig je wel uit om, als je een beetje nieuwsgierig bent, je mind open te stellen en een Human Design reading te ontvangen. Dan vertel ik je over jouw unieke gebruiksaanwijzing."


Mijn nieuwsgierigheid wint. Mijn fascinatie is geboren. Ik denk nuchter, ik heb niks te verliezen en heb alle tijd dus, why not. Ok zeg ik. Hoe werkt dit?


Wat ik van je nodig heb zijn je geboortegegevens: je geboortedag, geboortetijd en geboorteplaats zegt Corame. Tja, dan heb ik moeders nodig, want mijn geboortetijd weet ik echt niet lach ik. Ik beloof hem dat ik hem de data zal e-mailen en we nemen afscheid.


Een week of wat later ontmoeten we elkaar weer. Corame heeft een document voor me gemaakt met daarin een figuur met wat gekleurde vakjes en uitgebreide tekst. Hij begint te vertellen.Wat er dat anderhalf uur gebeurde was zonder enige twijfel één van de meest indrukwekkende momenten sinds hele lange tijd.


Ik begreep er geen snars van dat iemand, die ik 1x had ontmoet, mij niet kende, mij zo goed kon vertellen hoe ik in elkaar zat.


Zelfs over die kleine dingetjes waarvan je denkt dat je daar raar in bent. Een paar keer had ik de tranen in mijn ogen staan.


Ik voelde me zo gezien.


Ik snapte er geen snars van hoe dat nou kon. Dat, op basis van die drie feitelijke gebeurtenissen: mijn geboorte, er zoveel helder was. Maar hij gaf me ook inzichten hoe mijn leven makkelijker kan, en als ik dan in mijn verleden terug ging, waren dat exact momenten waarop het was verlopen zoals hij schetste in mijn gebruiksaanwijzing. Echt BIZAR.


Het was een waterval aan informatie. Ik heb, na dat gesprek, dagen lang nog met flarden van de sessie rondgelopen, een beetje verdwaasd, maar ook pure verwondering.


En vervolgens ging ik over tot de orde van de dag. Human Design raakte op de achtergrond, want ik had inmiddels besloten dat ik in Ubud zou blijven wonen, maar daarvoor moest ik wel in Nederland wat open eindjes regelen. Dus mijn aandacht was weer bij de dagelijkse dingetjes.


Heel soms schoot het wel door mijn hoofd, met name als er in mijn leven dingen gebeurden waarover Corame me iets had verteld over hoe dingen voor mij in flow eruit zien. Of juist als er dingen gebeurden die anders liepen dan ik had gehoopt, waar ik mezelf in de weg zat. Dan moest ik glimlachen. Maar, het Human Design rapport wat ik van hem had gekregen lag inmiddels ergens onderop in een digitale la.


Gek genoeg kwam ik Corame verder ook niet meer tegen in Ubud.

Alsof die ene ontmoeting tot dit bijzondere moment had geleid en dat was het dan.

Tot pak 'em beet een half jaar later.


Zelfde bankje, zelfde restaurant. Ik reed rond etenstijd 's avonds door de hoofdstraat en ik zag Corame zitten. Instinctief stopte ik, parkeerde mijn scooter en liep naar hem toe. 'Hey, wat tof dat ik jou weer zie!' Ik ga op hetzelfde bankje zitten. Corame weer aan zijn gemberthee, hij kijkt me weer vriendelijk aan. We kletsen wat over zijn tijd in Ibiza afgelopen zomer en ik vertel hem dat ik hier inmiddels woon.


En dan plots komt daar een uitnodiging. 'Rianne, vraagt hij. Zou jij meer over Human Design willen leren? Niet alleen over je eigen chart, maar over het systeem zelf. Zodat je het beter gaat begrijpen en misschien zelf later ook anderen er mee kan helpen?'


Ik val stil. Ik kijk hem aan. Ik zeg: 'heel eerlijk, heb ik er niet meer naar om gekeken Corame.'


Dat is ok zegt hij. 'Ik vraag het je nu. Neem je tijd. Praat er eens over met anderen, dat is immers onderdeel van jouw gebruiksaanwijzing. Zo kom jij tot helderheid of je iets wil.'


Het is wederom bizar wat er de dagen daarna gebeurt. Alsof plotseling iedereen om me heen met Human Design bezig is. Ik vraag links en rechts eens aan mijn vrienden of zij al een reading hebben gehad en geez, bijna iedereen weet waar ik het over heb en kan naadloos elementen opsommen van hun unieke human design. Blijkbaar is dit systeem al bekender dan ik dacht, in elk geval hier in deze internationale community in Ubud.


Elk gesprek wat ik erover voerde, maakte me enthousiaster. Ja, ik wil dit wel leren. Want ik vind het zo tof om te horen hoe we allemaal anders zijn. Het is alsof er ergens diep in mij iets is aangeraakt. Ik voel al jaren een soort van "aversie" tegen heel veel van onze gestandaardiseerde systemen zoals het klassikale schoolsysteem op basis van leeftijd en allemaal hetzelfde moeten kunnen.


Dat beroemde plaatje met een leraar met dieren als leerlingen, een vis, aap, olifant, etc en dan is de opdracht de boom beklimmen, staat in mijn geheugen gegrift. Hoe een gestandaardiseerd systeem jou uniciteit ontkent of daar maar gedeeltelijk oog voor heeft. Het systeem is leidend in plaats van de mens.


Human Design voelt als een oplossing tegen al die homogeniteit die in ons systeem zit. Human Design biedt inzicht in je authenticiteit en hoe jij maximaal je eigen pad kan bewandelen. Kort gezegd, ik was mateloos gefascineerd. Na een week of iets, e-mailde ik Corame. Ja, ik wil dit leren. Waar en hoe kan dat?


Hij antwoordt met: 'ik wil graag je leraar zijn.' Hij zegt, 'ik heb zelf dit systeem geleerd van de oprichter, een Canadese natuurkundige Robert Krakower, ook wel bekend als Ra Uru Hu, eind jaren 80 op Ibiza voordat hij de International Human Design School oprichtte en ik wil mijn kennis graag doorgeven aan jou.


Wat ik van jou vraag is commitment. Het is complex, zal vele uren studie vragen en je zult soms gek van me worden. Dus als jij nu aan alles voelt dat je dit wilt doen, dan wil ik je leraar zijn.'


En zo is het begonnen.... Gedurende ongeveer 9 maanden heb ik meerdere uren per week, samen met Corame als ook zelfstandig, gestudeerd. Ik heb me Human Design eigen gemaakt. De wetenschap van differentiatie. Leren wat jou als mens uniek en bijzonder maakt.


Einde voorjaar 2018 vertrok Corame weer naar Ibiza. Vlak daarvoor zei hij, 'ik ben niet officieel gecertificeerd om jou een certificaat te geven, maar je bent er klaar voor. Ga readings geven aan anderen. Geef het door.'


Het heeft nog 3 maanden geduurd voor ik die sprong heb gewaagd. Ergens in mij zat er nog een stemmetje dat zei dat niemand dit zou snappen, dat het te zweverig is, etc. Die oude conditionering die ik heb ontvangen zat zo diep.


Tussen het najaar van 2018 en najaar van 2019 heb ik ruim 120 mensen hun Human Design reading gegeven. Elke keer weer voelde het als een cadeautje dat ik dit aan mensen mocht geven. De herkenning die mensen ervaren. Een zucht van verlichting soms omdat ze "toestemming" voelen om iets los te laten waarvan ze instinctief al jaren wisten dat het niet paste, maar ja, zo 'hoorde' het nou eenmaal.

Magische momenten beleefde ik, elke reading weer.


Ik heb er geen euro aan verdiend. Dat was niet mijn missie. Ik wilde dit gewoon aan mensen geven omdat ik zelf zoveel JOY ervaar aan het bestuderen van jouw Human Design Chart. Om je vervolgens zulke praktische handvatten mee te geven wat je er mee kan.


In 2019 kwam ik terug naar Nederland. Ik kwam weer terug in de omgeving waarin ik ben opgegroeid. Onze omgeving heeft een gigantische impact op wie we zijn. Dus heel langzaam, zonder dat ik me er erg bewust van was, vertrok Human Design weer een beetje naar de achtergrond. Ik vertelde er niet over in de gesprekken die ik hier weer had. Die angst om zweverig gevonden te worden kwam weer omhoog.


Ruim een jaar lang heb ik dat deel van mezelf verborgen gehouden. Een paar vriendinnen wisten ervan, en daar heb ik nog readings aan gegeven, maar ik hing het niet aan de grote klok.


Tot nu


Ik gebruikte Human Design namelijk elke dag in mijn eigen leven en mijn klanten gaf ik inmiddels ook dit cadeau. Want waarom zou geen inkijkje willen ontvangen over hoe het leven makkelijker voor je kan worden. Hoe je makkelijker die droombaan, droomklant, droompartner of droomhuis kunt aantrekken? Hoe inzichtelijk het wordt waar je jezelf in de weg zit en dus dan er iets mee kan. Dat je eindelijk snapt dat de strategie die anderen gebruiken jou geen meter verder helpt. Dat er meerdere wegen naar Rome zijn en dat je in gaat zien welke weg voor jou mooier, leuker en makkelijker is.


Dat alles staat in jouw unieke Human Design.


De afgelopen 4 maanden hebben al mijn coachingklanten een reading ontvangen. Afgelopen week heb ik 7 prachtige gesprekken gevoerd met krachtige, Nederlandse vrouwen. Sommige sceptisch van te voren, net als ik 4 jaar geleden, maar na de reading allemaal onder de indruk. Allemaal ervaren ze het als een cadeautje. Ze ontvingen een rapport van 20+ pagina's vol inkijkjes in hoe zij in hun kracht kunnen staan en ook hoe het eruit ziet als ze uit hun kracht staan. Geen rapport is hetzelfde.


Begin dit jaar ben ik een nieuw instagram account (@Kies.vanuit.je.kracht) gestart, helemaal gewijd aan Human Design. Ik wil Human Design veel toegankelijker maken voor het brede publiek.


Als dit verhaal je intrigeert, kom daar een kijkje nemen. Ik heb het heel toegankelijk gemaakt om in 7 stappen de basis van jouw unieke gebruiksaanwijzing zelf te gaan ontdekken.


Deze blogpost voelt voor mij als een laatste stap om hier, in alle vrijheid, over te spreken. Alsof dit deel van mij nu er ook helemaal mag zijn. Ik ben niet verantwoordelijk voor jouw mening over mij of Human Design. Ik ben verantwoordelijk om mijn eigen uniciteit helemaal te omarmen, ongeacht wat jij daar van vindt, en mensen kennis laten maken met hun Human Design valt daar op dit moment onder.


Ik zal in een andere blogpost nog wel een keer de basics van het systeem uitleggen, maar voor nu:


Ik ben uit de kast ☺.


Ik pas mijn Human Design dagelijks toe in mijn leven en mijn bedrijf en daardoor is alles relaxter en makkelijker geworden. Dat gun ik jou ook.


Hugs, Rianne
P.S. Deze blogpost schreef ik in februari 2021. Inmiddels, bijna drie jaar later, staat er een heus uitgeef-bedrijf. We hebben inmiddels ruim 1.500 persoonlijke Human Design Boeken mogen maken voor klanten. We maken deze met zoveel liefde ook voor jou als jij dat wilt. Bestel hem hier.

Sinds 2022 leid ik ook coaches & adviseurs op in het analyseren van Human Design Charts, het overbrengen van een geïntegreerd verhaal over iemands chart en coachen door de lens van een Human Design chart. Dat allemaal doe ik via de praktische Human Design Coaching Toolkit.

Comments


Bestel Jouw Human Design Boek