top of page

Human Design Blog

Van oud naar nieuw in Human Design

Gelukkig nieuwjaar!!

Dat zeggen we wereldwijd tegen elkaar op 1 januari.

De start van een nieuwjaar dat we een ander gelukkig toewensen.


Wij leven en werken wereldwijd langs de Gregoriaanse kalender. Die zegt dat op 1 januari een nieuw jaar start. Wat we vervolgens koppelen aan nieuwe voornemens, nieuwe doelen, projecten, etc.


Zeg eens eerlijk: wil jij ook t liefst een nieuw leeg journal starten op 1 januari?

Waarom eigenlijk?

Hoe vers en nieuw voelt 1 januari voor jou?


De ervaring van mensen die al langer leven afgestemd op hun eigen Human Design, leert ons dat het hen elk jaar helderder wordt dat de bedachte kalender en je eigen systeem en natuur niet synchroon lopen.


Niet zo raar, want energetisch zijn we ook nog helemaal niet aan iets nieuws begonnen.

1 januari is niet de start van iets nieuws, maar de voltooiing van iets ouds. De natuur en de zon opereren echt op een ander schema. Die zitten nog volop in oudjaar :).


Energetisch zitten we in de laatste fase van de voltooiing van een cyclus. Op het noordelijk halfrond, waar wij wonen, is het winter: een periode van terugtrekken, reflectie en bezinning.


Volgens het boek Leven & Werken in het ritme van de seizoenen (Jaap Voigt) gaat op op 4 januari de laatste fase van de winter in en deze duurt tot 4 februari. De fase waarin heel diep onder de grond langzaam dingen tot leven beginnen te komen, maar het is nog niet bewust. We zitten nog in een diepe winterslaap.


De reflectie waartoe Jaap Voigt je uitnodigt gaat over het creëren van ruimte voor iets nieuws, zonder dat je nu tijd besteedt aan het formuleren wat dat nieuws precies mag worden. De vragen die hij ons meegeeft zijn:

 • Wat heb je los te laten?

 • Wat heb je te veranderen?

 • Welke obstakels heb je daarbij nog te overwinnen?

 • Welke weerstand voel je in jezelf?


Human Design cyclus - Rave Mandala


In Human Design werken we ook met een cyclus. Die cyclus draait rond de rave mandala. Deze mandala bestaat uit de 64 poorten uit de Itjing en elke planeet draait erlangs in zijn of haar eigen tempo.


De zon activeert elke 5,8 dagen een volgende poort. Gedurende 365 dagen activeert de zon zo alle 64 poorten en voltooit ze een cyclus.


Human Design nieuwjaar


Een nieuwe cyclus start elk jaar in poort 41 In het wortel centrum. De poort van de verbeelding, van fantasie. In 2024 is dat op op 22 januari.

Dit is, in Human Design termen, de start van een nieuwe menselijke ervaringscyclus en dus een nieuw jaar. Of jij deze poort wel of niet gedefinieerd hebt in je chart maakt niet uit. Collectief ervaren we straks in die periode (22 - 27 januari, 2022) de energie van de verbeelding.

Human Design oudjaar


Daar zijn we nu nog niet. We zitten nu in wat ik de transitie periode noem. Voorafgaand aan het nieuwe jaar hebben we 4 zon-activaties die samen de sluitingsceremonie vormen van de huidige cyclus.

De eerste fase is wanneer de zon poort 38 activeert (in 2023 op 31 december). Poort 38, in het wortel centrum, is die van de strijder. Deze energie nodigt je uit om te reflecteren op de strijd die je het afgelopen jaar hebt gestreden.

 • Wat was waardevol?

 • Wat heeft het je gebracht?

 • Heb je je eigen spirit gevonden en gevolgd?

De eerste dagen van januari gaan volledig over terugkijken.


De tweede fase begint als de zon poort 54 activeert (in 2024 op 6 januari). Poort 54 is de poort van ambitie, in het wortelcentrum. Nu gaan we een heel klein beetje vooruitkijken.

 • Wat drijft jou?

 • Welke uitdaging borrelt er diep in je?

 • Wat wil er door jou heen geboren worden?


De derde fase begint als de zon poort 61 activeert (in 2024 op 11 januari), de poort van de innerlijke waarheid in het hoofd centrum. Een week van de energie van inspirerende boodschappen van jouw spirit.

 • Wat komt er door?

 • Wat is jouw waarheid?

 • Wat mag je loslaten en wat wil je meenemen naar een nieuwe cyclus?


De laatste en vierde fase begint als de zon poort 60 in het wortelcentrum activeert (in 2024 op 17 januari), de poort van beperkingen / limieten. Dit is de energie van alles loslaten wat je wilde dat er was gebeurd, maar niet is gebeurd. Het is de acceptatie dat verandering niet gepland kan worden, maar zijn eigen timing heeft. Het is loslaten van de controle en accepteren dat wat er is.


Het is.


Als je 'alles wat had kunnen zijn' los kunt laten en alles wat er nu is ten volste accepteert en waardeert, ben je klaar voor een waanzinnige nieuwe cyclus. Die start met de energie van de verbeelding van poort 41 op 22 januari 2024.


Dan zeggen we (nog een keer) Gelukkig Nieuwjaar!


Wat kun je hiermee?


Gun jezelf bij de start van dit jaar nog de ruimte voor reflectie, loslaten en hele kleine zaadjes planten. Ik las bijvoorbeeld op mijn gemakje alle JOY momenten die ik het afgelopen jaar heb beleefd.


Ik ontsla mezelf van de druk om direct in volle vaart te gaan rennen. 

Ik beweeg mee met het ritme van mijn natuur en de Human Design mandala.Gewoon omdat dat natuurlijk voelt voor mij.


Mijn advies voor jou is om vooral je eigen (innerlijke) autoriteit te volgen om te voelen wat voor jou goed is om nu te doen of te laten.


Ik wens je hoe dan ook een prachtige transitie van oud naar nieuw.


Liefs, Rianne


PS Wil je meer over de transits weten? Elke 6 dagen post ik de actieve transit op mijn Instagram account. Volg me daar!

Comments


Bestel Jouw Human Design Boek

Over mij, Rianne Klein Geltink

Over Ons Rianne.png


6 jaar ervaring in leven (en werken) volgens mijn Human Design:

 • Ruim 400 mensen een 1:1 reading gegeven

 • Ruim 1.800 persoonlijke Human Design boeken geschreven

 • Ruim 200 HD marketing sessies gegeven

 • Ruim 200 opgeleid to Human Design Professional
   

Op Instagram deel ik wekelijks inzichten over Human Design en hoop zo dat jij steeds beter jezelf gaat begrijpen en je innerlijke kracht gaat honoreren. 

Wij bieden hiervoor Jouw Human Design Boek en de Human Design Coaching Toolkit!

Recente Blog artikelen