top of page

Van oud naar nieuw in Human Design

Gelukkig nieuwjaar!!

Dat zeggen we wereldwijd tegen elkaar op 1 januari.

De start van een nieuwjaar dat we een ander gelukkig toewensen.


Wij leven en werken wereldwijd langs de Gregoriaanse kalender. Die zegt dat op 1 januari een nieuw jaar start. Wat we vervolgens koppelen aan nieuwe voornemens, nieuwe doelen, projecten, etc.


Zeg eens eerlijk: wil jij ook t liefst een nieuw leeg journal starten op 1 januari?

Waarom eigenlijk?

Hoe vers en nieuw voelt 1 januari voor jou?


De ervaring van mensen die al langer leven afgestemd op hun eigen Human Design, leert ons dat het hen elk jaar helderder wordt dat de bedachte kalender en je eigen systeem en natuur niet synchroon lopen.


Niet zo raar, want energetisch zijn we ook nog helemaal niet aan iets nieuws begonnen.

1 januari is niet de start van iets nieuws, maar de voltooiing van iets ouds. De natuur en de zon opereren echt op een ander schema. Die zitten nog volop in oudjaar :).


Energetisch zitten we in de laatste fase van de voltooiing van een cyclus. Op het noordelijk halfrond, waar wij wonen, is het winter: een periode van terugtrekken, reflectie en bezinning.


Volgens het boek Leven & Werken in het ritme van de seizoenen (Jaap Voigt) gaat op op 4 januari de laatste fase van de winter in en deze duurt tot 4 februari. De fase waarin heel diep onder de grond langzaam dingen tot leven beginnen te komen, maar het is nog niet bewust. We zitten nog in een diepe winterslaap.


De reflectie waartoe Jaap Voigt je uitnodigt gaat over het creëren van ruimte voor iets nieuws, zonder dat je nu tijd besteedt aan het formuleren wat dat nieuws precies mag worden. De vragen die hij ons meegeeft zijn:

 • Wat heb je los te laten?

 • Wat heb je te veranderen?

 • Welke obstakels heb je daarbij nog te overwinnen?

 • Welke weerstand voel je in jezelf?


Human Design cyclus - Rave Mandala


In Human Design werken we ook met een cyclus. Die cyclus draait rond de rave mandala. Deze mandala bestaat uit de 64 poorten uit de Itjing en elke planeet draait erlangs in zijn of haar eigen tempo.


De zon activeert elke 5,8 dagen een volgende poort. Gedurende 365 dagen activeert de zon zo alle 64 poorten en voltooit ze een cyclus.


Human Design nieuwjaar


Een nieuwe cyclus start elk jaar in poort 41 In het wortel centrum. De poort van de verbeelding, van fantasie. In 2023 is dat op op 22 januari.

Dit is, in Human Design termen, de start van een nieuwe menselijke ervaringscyclus en dus een nieuw jaar. Of jij deze poort wel of niet gedefinieerd hebt in je chart maakt niet uit. Collectief ervaren we straks in die periode (22 - 29 januari, 2022) de energie van de verbeelding.

Human Design oudjaar


Daar zijn we nu nog niet. We zitten nu in wat ik de transitie periode noem. Voorafgaand aan het nieuwe jaar hebben we 4 zon-activaties die samen de sluitingsceremonie vormen van de huidige cyclus.

De eerste fase is wanneer de zon poort 38 activeert (in 2022 op 31 december). Poort 38, in het wortel centrum, is die van de strijder. Deze energie nodigt je uit om te reflecteren op de strijd die je het afgelopen jaar hebt gestreden.

 • Wat was waardevol?

 • Wat heeft het je gebracht?

 • Heb je je eigen spirit gevonden en gevolgd?

De eerste dagen van januari gaan volledig over terugkijken.


De tweede fase begint als de zon poort 54 activeert (in 2023 op 5 januari). Poort 54 is de poort van ambitie, in het wortelcentrum. Nu gaan we een heel klein beetje vooruitkijken.

 • Wat drijft jou?

 • Welke uitdaging borrelt er diep in je?

 • Wat wil er door jou heen geboren worden?


De derde fase begint als de zon poort 61 activeert (in 2023 op 11 januari), de poort van de innerlijke waarheid in het hoofd centrum. Een week van de energie van inspirerende boodschappen van jouw spirit.

 • Wat komt er door?

 • Wat is jouw waarheid?

 • Wat mag je loslaten en wat wil je meenemen naar een nieuwe cyclus?


De laatste en vierde fase begint als de zon poort 60 in het wortelcentrum activeert (in 2022 op 16 januari), de poort van beperkingen / limieten. Dit is de energie van alles loslaten wat je wilde dat er was gebeurd, maar niet is gebeurd. Het is de acceptatie dat verandering niet gepland kan worden, maar zijn eigen timing heeft. Het is loslaten van de controle en accepteren dat wat er is.


Het is.


Als je 'alles wat had kunnen zijn' los kunt laten en alles wat er nu is ten volste accepteert en waardeert, ben je klaar voor een waanzinnige nieuwe cyclus. Die start met de energie van de verbeelding van poort 41 op 22 januari 2023.


Dan zeggen we (nog een keer) Gelukkig Nieuwjaar!


Wat kun je hiermee?


Gun jezelf bij de start van dit jaar nog de ruimte voor reflectie, loslaten en hele kleine zaadjes planten. Ik las bijvoorbeeld op mijn gemakje alle JOY momenten die ik het afgelopen jaar heb beleefd.


Ik ontsla mezelf van de druk om direct in volle vaart te gaan rennen. Dit jaar kies ik er zelfs voor om de tijd deels in Bali door te brengen, weliswaar al wel met de intentie om de uitbreiding van de HD coaching Toolkit te schrijven, maar in een heel chill tempo, met heel veel andere fijne dingen tussen door zoals ademwerk, soundhealing, yoga en veel knuffels met vrienden van vroeger.


Ik beweeg mee met het ritme van mijn natuur en de Human Design mandala.

Gewoon omdat dat natuurlijk voelt voor mij.


Mijn advies voor jou is om vooral je eigen (innerlijke) autoriteit te volgen om te voelen wat voor jou goed is om nu te doen of te laten.


Ik wens je hoe dan ook een prachtige transitie van oud naar nieuw.


Liefs, Rianne


P.S. Wil je straks in het nieuwe energetische jaar wellicht in gesprek over hoe jij jouw bedrijf op een nog vrijere & blijere manier kunt laten groeien? Klik hier om een Human Design sessie te boeken en ik help je op weg richting een prachtig nieuwjaar.


795 weergaven

blog

Human Design

Bestel Jouw Human Design Boek

website header.png

GRATIS HUMAN DESIGN
MASTERCLASS

Benut je eigen succesformule.
Verdien stralend en relaxed goed geld.

Over mij, Rianne

rianne wonder woman-35.jpg

Ik ben Rianne, Human Design Docent.
In 2017 is Human Design op mijn pad gekomen en ben ik door mijn privé mentor Corame uitgenodigd om dit systeem te leren. Sindsdien deel ik met heel veel enthousiasme kennis over hoe jij jouw unieke succesformule kunt gebruiken om vrij & blij te leven en werken. 


Op Instagram deel ik wekelijks inzichten over Human Design en hoop zo dat jij steeds beter jezelf gaat begrijpen en je innerlijke kracht gaat honoreren. 

Je kunt bij mij ontdekken hoe jij geboren bent te stralen door het aanschaffen van
Jouw Human Design Boek of het boeken van een individuele Human Design Sessie.