Making sense is niet logisch - het collectieve circuit in Human Design
Vraag aan honderd mensen hoe ze “it makes sense” vertalen in het Nederlands en de meesten antwoorden met “het is logisch”.
En toch zijn sense & logic twee totaal verschillende dingen. Human Design laat dat heel mooi zien in iets dat we energie circuits noemen.
In dit blog neem ik je mee.
Elke poort in de Human Design Chart maakt onderdeel uit van een circuit, een beetje als de bedrading in je huis, sommige apparaten zitten op hetzelfde circuit :). Elk circuit heeft zijn eigen thema.
Door het bestuderen van de energie circuits in je eigen chart kun je zo ongelooflijk veel te weten komen over hoe jij geboren bent om jouw missie hier op aarde in te vullen. Wat jou uiteindelijk een gevoel van vervulling geeft. De manier waarop jij jouw bijdrage levert aan de evolutie van de mens.
Human Design kent 3 circuits, die elk weer onderverdeeld zijn in twee subcircuits en apart nog de vier integratiekanalen.
Integratie kanalen
Je inspireert jezelf door maximaal jezelf te zijn. (Self-Empowerment)
Het individuele circuit
Je inspireert anderen door maximaal jezelf te zijn. (Empowerment)
Het collectieve circuit
Je inspireert door je ideeën te delen met het collectief (Sharing)
Het tribale circuit.
Je inspireert verandering door de mensen die het dichts bij je staan te supporten. (Support)
Je energie circuits geven je trouwens ook inzicht in de mensen die jouw beste maatjes & bondgenoten zijn in het leven. Je voelt je onbewust aangetrokken tot mensen die grotendeels dezelfde energie circuits hebben.
Nu heb je waarschijnlijk een beetje van allemaal, maar waar je t meest van hebt, zal jij je op je best & krachtigst voelen.
Het collectieve circuit
Mensen met veel poorten / kanalen in het collectieve circuit halen hun voldoening in het leven uit het delen. Het delen van energie, kennis, emoties, intuïtie, etc. Door het delen inspireer je anderen en lever je jouw bijdrage aan de mensheid wat jouzelf weer een gevoel van vervulling geeft.
Mensen met veel poorten / kanalen in het collectieve circuit trekken lessen uit geobserveerde patronen.
Er zijn twee manieren waarop ze dit doen: de logische/begrijpelijke en/of de “sense-making”/abstracte manier.
Subcircuit: logisch / begrip.
Als jij veel poorten en/of kanalen hebt in het logische collectieve circuit betekent dat dat jij een toekomst-georienteerde blik hebt. Je probeert patronen te doorgronden waarmee je kunt leiden. Die je kunt delen.
Je werkt vanuit de logica, het moet te begrijpen zijn, het moet kloppen. Je wilt graag je punt maken en mensen kunnen jou behoorlijk eigenwijs bestempelen.
Logische mensen houden van dingen herhalen tot ze het onder de knie hebben. Je hebt een oog voor detail.
Je bent van nature wat sceptisch en / of twijfelachtig en altijd op zoek naar antwoorden. Dit is de basis van het wetenschappelijke denken. Elk antwoord is weer de start van een nieuwe vraag.
Je bent gefocust op dingen verbeteren waardoor je ook je talent blijft ontwikkelen. Als je het gevoel hebt dat je niet meer over je eigen ritme / planning gaat, raak je uit balans. Je hebt natuurlijk leiderschap in je omdat je het talent hebt patronen en trends van de toekomst te doorzien en dit vanuit een logisch perspectief te delen met anderen.
Subcircuit: sense / abstract
Als jij veel poorten en / of kanalen in het abstracte collectieve circuit hebt heb je je blik op het verleden. Jij bent ook op zoek naar patronen, maar veel meer vanuit levensverhalen van mensen.
Je hebt een “sense” voor gevoelens, emoties, verhalen, belevenissen en vanuit die berg aan abstracte “data” trek jij de lessen die je vervolgens deelt.
De energie van dit circuit loopt niet langs het instinctieve van de milt, maar het emotionele van het emotie centrum.
Alles doorloopt die golf van hoop & pijn. Inzichten verkrijgen uit levensverhalen vraagt ook om geduld, soms duurt het een tijdje voor dat het “kwartje” valt en je dus een patroon ontdekt.
Mensen met dit circuit zijn meer geïnteresseerd in ervaringen dan in logische of concrete doelen. En je hebt vaak een goed relativeringsvermogen en gevoel voor humor. Dat moet je ook wel hebben, want dit circuit wordt constant gedreven door een verlangen naar verandering (41-30).
Maar als je je verwachtingen te hoog inzet, word je teleurgesteld. Als je ergens aan start met “als ik dit doe, dan gebeurt en dat” kom je nog wel eens van een koude kermis thuis. En tja, dan is t leven een cursus omgaan in teleurstellingen en heb je dat relativeringsvermogen hard nodig. Echtscheidingen komen het meest voor bij mensen met veel abstracte energie in hun chart ;-).
Met deze energie kun je je soms rusteloos voelen, verveeld of het idee dat er niks gebeurt. De grootste levensles voor mensen met veel abstracte energie is dat zij letterlijk geprogrammeerd zijn om het leven te ervaren, en dat elke ervaring opgeslagen wordt in de databak van wijsheid. De bedoeling van het leven is leven en daar de lessen uit trekken om te delen.
Brené Brown
Tijdens een recente wandeling was ik aan t filosoferen over hoe ik dit blog wilde aanvliegen en plots kwam de naam Brené Brown in me op.
Brené is een wetenschapper, auteur en spreker op het terrein van kwetsbaarheid, schaamte en leiderschap.
Maar de manier waarop zij haar werk doet is niet via kwantitatieve data en logica, maar via inzichten detecteren uit abstracte verhalen.
Ik vroeg me af hoe haar Human Design Chart eruit zou zien, want in mijn hoofd kon het niet anders dan dat haar chart veel uit het collectieve abstracte circuit zou laten zien.
Als ik zo’n idee later bevestigd zie, doe ik altijd een klein sprongetje van plezier :).
Deze weergave van haar chart is niet 100% zeker want ik weet haar geboortetijd niet.
Ik heb haar chart op verschillende tijdstippen getest en haar type, autoriteit & gedefinieerde kanalen blijven gedurende de hele dag gelijk.
Haar profiel niet, dus daar ga ik geen uitspraken over doen.
Brené heeft in totaal 23 geactiveerde poorten: 11 in het collectieve circuit, 9 in het individuele (meeste daarvan zijn overigens integratie kanalen) en 3 in het tribale circuit.
We zoomen even in op het collectieve circuit. Van de 11 poorten uit het collectieve circuit heeft ze er 6 in het abstracte / sensemaking subcircuit en 5 in het logische/begrip subcircuit.
De 6 abstracte collectieve poorten zijn 64, 47, 46,29, 35 en 30.
Haar vijf begrip/logische poorten zijn 63, 7, 15, 9 en 16.
Dit verschil lijkt minimaal, maar omdat 4 van de 6 abstracte collectieve poorten onderdeel zijn van 2 kanalen, is deze energie consistenter. Met andere woorden, ze kan logica & abstractie uitstekend met elkaar vermengen, maar haar “sense” making is net wat consistenter en prominenter.
YAY! Ik wist het gewoon 😉 Ja, bij deze analyse deed ik dat sprongetje van plezier :).
Brené is een wetenschapper, een onderzoeker, maar zij doet haar onderzoek door verhalen op te halen van mensen. Uit die berg verhalen ontdekt ze patronen en deelt ze haar conclusies. Zij kan goed overweg met zowel ervaringen als data.
Als je wilt horen en zien hoe ze dat doet, kijk dan vooral haar documentaire op Netflix: Call to Courage.
“It makes sense” dat is de kennis die zij met ons deelt. Als je haar boeken leest voel je dat het klopt dat het “sense maakt”. Het zijn levensverhalen die patronen laten zien. Zo mooi.
Zij deelt die verhalen vervolgens met die vijf krachtige stemmen die uit haar gedefinieerde keelcentrum komen:
- Haar verbindende stem (poort 20)
- Haar enthousiaste stem (poort 16)
- Haar stem die wil bijdragen (poort 8)
- Haar poëtische, veelzijdige stem (poort 12)
- Haar impact-volle leiderschapsstem (poort 35)
Wat kan jij hiermee?
Kijk eens naar je eigen chart. Heb jij poorten of zelfs kanalen in het collectieve circuit?
En welk subcircuit dan? Het vertelt je of je van nature wat meer vanuit de logica de dingen bekijkt of vanuit verhalen en ervaringen.
Weer een handig dingetje om jezelf en de mensen om je heen beter te leren begrijpen.
Dus als het voor jou volkomen logisch voelt omdat iets gewoon “sense maakt” maar je partner zit op echte logica en data te wachten, dan weet je weer…. oh ja, we zijn anders bedraad.
Het één is niet beter dan het ander.
We hebben alles nodig om samen hier te leven en elkaar te helpen evolueren.
Liefs, Rianne
P.S. Mijn enige kanaal is het abstracte collectieve circuit. Herken je dat in de manier waarop ik inspiratie deel hier en op insta ;-)?
P.S 2. Wil je diep de theorie induiken en alle circuits leren kennen en welke impact ze hebben in jouw energie en die van anderen. Ik doceer de circuits heel uitgebreid in de opleiding van de HD Coaching Toolkit Compleet!
Human Design Coaching Toolkit
Integreer met vertrouwen Human Design in jouw praktijk. Voor jouw cliënten of collega's. Actief leren door de theorie direct toe te passen.