top of page

Human Design Blog

Wat zijn volledig open centra in Human Design?

Opmerking vooraf: dit is een blog voor mensen die gevorderd zijn in het leren analyseren van Human Design charts. Als je aan jezelf merkt dat je in de verwarring schiet, druk even op pauze en stel jezelf de vraag: wil ik dit nu lezen? Volg je autoriteit :).

Volledig open centra zijn een bijzonder fenomeen in een Human Design Chart. Een centrum is volledig open wanneer er geen enkele poort is geactiveerd.

Ongedefinieerd centrum vs volledig open centrum

Een volledig open hoofd of hart centrum komt het meest voor. Een volledig open keel of sacraal centrum het minst.


Volledig open centra brengen een hele diepe vorm van conditionering, maar het lullige is dat de persoon in het bezit van een volledig open centrum dit vrijwel nooit doorheeft.


Een ongedefinieerd centrum heeft geactiveerde poorten. In de opleiding van de Human Design Coaching Toolkit leer ik HD professionals dat poorten verschillende functies hebben.


Eén van die functies is dat ze, wanneer poorten in een ongedefinieerd centrum 'hangen', ze werken als "jouw eigen grijpertjes" voor de binnenkomende energie van dat centrum. Het is jouw rietje waardoor je de energie van anderen opzuigt, absorbeert & versterkt.


Volledig open centra hebben geen eigen eigen grijpertjes, geen geactiveerde poorten. Juist daarom komt bij hen de energie binnen via variaties van al die niet-geactiveerde poorten.


Of te wel, elke niet-geactiveerde poort absorbeert en versterkt iets waarvan je als mens geen idee hebt dat je iets absorbeert en versterkt.


Dit leidt tot negen extra thema's die we toewijzen aan de volledig open centra:

Je weet het niet en je weet niet dat je het niet weet.

Waarbij "het" in dit geval het thema van het energiecentrum is.


Zie onderstaand figuur wat dit voor elk volledig open centrum betekent:

Volledig Open Centra Human Design

 • Het volledig open hoofd centrum weet niet wat interessant of inspirerend is.

 • Het volledig open ajna centrum weet niet wat je moet denken.

 • Het volledig open keel centrum weet niet wat je moet zeggen

 • Het volledig open identiteit centrum weet niet wat je moet zijn / worden

 • Het volledig open hart centrum weet niet wat waarde is.

 • Het volledig open sacraal centrum weet niet wat levenskracht is, waar je energie aan moet uitgeven.

 • Het volledig open emotie centrum weet niet wat je moet voelen.

 • Het volledig open milt centrum weet niet wat angst is.

 • Het volledig open wortel centrum weet niet wat (tijds)druk is / wat haast is.


Deep dive in de volledig open centra in Human Design


Op 28 november '23 geef ik een deep dive Bonus Masterclass over de volledige open centra aan HD professionals die werken met de HD Coaching Toolkit Compleet. Dit als onderdeel van hun Human Design opleiding binnen de toolkit. Juist omdat er bij volledig open centra weer andere dynamiek speelt dan reguliere ongedefinieerde centra.


De uitwerking van volledig open centra in je dagelijkse leven kan namelijk verraderlijk groot zijn zonder dat je het weet. Verderop in dit blog lees je een voorbeeld uit mijn eigen leven.


Zeker voor mijn klanten die vaak met hun coachees werken rondom thema's als burnout, perfectionisme en./of pleasing gedrag kan het helpen lager dieper te gaan in de volledig open centra.


De kans is dat, juist mét volledig open centra, gek genoeg je vanuit het niet-weten andere mensen (geheel onbewust) verwijt dat zij ingewikkeld doen over het thema van jouw volledig open centrum.


Je verwijt mensen bv dat ze niet inspirerend genoeg zijn. Of dat ze niet zo emotioneel moeten doen. Of dat ze zich niet zo moeten bewijzen. Of dat ze niet hard genoeg doorwerken.


In de Bonus Masterclass Volledig Open Centra duiken we de 9 centra in en ontleden we per centrum welke triggers het grootst zijn.


Alleen een coachee dat al laten zien kan al een mega stap zijn naar bewustwording en uiteindelijk heling.


Voorbeeld van het volledig open hart:

bewijsdrang zonder dat je weet wat je te bewijzen hebt.


Ik heb een volledig open hart en een volledig open identiteit centrum. Thema's van bewijsdrang, eigenwaarde, identiteit, zoeken naar richting & liefde.

Human Design Chart Rianne Klein Geltink
Human Design Chart Rianne Klein Geltink

Het conditioneringsthema van een ongedefinieerd hart centrum is je uiterste best doen te bewijzen dat je waardevol bent. Het conditioneringsthema van het volledig open hart centrum is niet weten wat waarde is.


Of te wel, een persoon met een geconditioneerd volledig open hart centrum doet enorm haar best om te bewijzen dat ze waardevol is maar ze heeft werkelijk geen flauw benul welke waarde ze precies aan het bewijzen is.

Je andere ongedefinieerde centra, als die er zijn, doen vervolgens lekker mee met het bewijzen.


Voor mijn design betekent dit dat onder de druk van het bewijzen van iets waarvan ik niet weet wat het is wat ik aan het bewijzen ben:

 • ik hard doordender (ongedefinieerd sacraal);

 • ik emotionele confrontaties vermijd (ongedefinieerd emotie centrum);

 • ik de aandacht wil trekken (ongedefinieerd keel centrum);

 • ik me blijf haasten (ongedefinieerde wortel) en

 • ik vast blijf houden aan dit alles vanuit een ongezond gevoel van veiligheid. (ongedefinieerde milt).


Gezellige bende hè ;-)?

Dit is geen excuus overigens. Slechts een constatering. En juist door bewustzijn kan je er iets mee.


Welke impact had dit in mijn leven?


In 2011 begon ik voor mezelf als interim marketing manager & consultant na een uitnodiging van een relatie voor een specifieke opdracht. Ik had geen idee hoe ik een offerte moest maken, laat staan welk tarief ik moest vragen.


Wat nog even relevant is om te weten, is dat ik uit een modaal gezin kom. Mijn vader was beroepsmilitair en mijn moeder werkte in het onderwijs. Wij zijn nooit iets tekort gekomen, maar rijk waren we zeker niet. Ik ben niet groot geworden met geld.


Terug naar mijn vraagstuk over welk tarief ik moest rekenen voor de offerte. Ik belde hiervoor een andere bekende relatie die ik in het verleden zelf had ingehuurd en vroeg hem wat hij rekende. €800-900 per dagdeel zei hij. Ik: ok, dank, doe ik dat ook. Offerte gemaakt en gemaild. Klant belde met de opmerking dat ik duurder was dan zijn advocaat en ik zei heel bleu ‘ok, en dus?’


De opdracht werd me vervolgens gewoon gegund en ik ging aan de slag. Elke opdracht daarna offreerde ik voor dat tarief. Soms iets lager als het een langer lopende klus was.


Ik had er geen enkele gedacht bij. Ik vond niks van dat tarief. Ik had er geen enkel gevoel bij.

Ik gaf er geen enkele betekenis aan. Al helemaal geen waardebepaling.


Mijn omzet was in die tijd rond de €15-20K per maand en ook daar vond ik niks van. Ik keerde mezelf nog steeds gewoon een maandelijks salaris uit van €3K en leefde daarvan. Mijn spaarrekening groeide intussen.


Het zal nu geen geheim zijn hoe ik 2,5 jaar op Bali heb kunnen wonen zonder een echt inkomen ;-). Dat geld was er "gewoon".


6 jaar later woonde ik net op Bali toen een vriendin me daar uitnodigde voor een Money Mindset Workshop. Dat was de eerste keer dat ik die term hoorde. Ik had geen flauw benul dat je een mindset over geld kon hebben en dat die ook gekoppeld kan zijn aan waardebeleving.


Onderweg naar de workshop vroeg ze me wat mijn money mindset was. Ik keek haar aan alsof ik water zag branden en antwoordde dat ik volgens mij geen money mindset had. Of te wel, ik ontkende het hele fenomeen.


Zij begon te lachen. Ze zei iedereen heeft bewust of onbewust gedachten over geld. Ik vermoed dat er bij jou vandaag er iets bewust gaat worden.


Ze had gelijk. Tijdens die workshop ging er een wereld voor me open. Ik realiseerde me dat ik onbewust wel degelijk overtuigingen had over o.a. mijn consultancy tarieven.


Ik was knetterhard aan het werk geweest, werkweken van 80+ uur. Zeker de laatste twee jaar voor ik naar Bali verhuisde had ik een interim directie opdracht waarbij ik wekelijks in een vliegtuig zat.

Ik vloog de hele wereld over voor mijn opdrachtgever. Weekenden, weekdagen, ik deed het allemaal. Ik had geen stopknop.

Bewijsdrang open hart centrum human design

Achteraf deed ik dit allemaal omdat ik onbewust mezelf heel hard aan het bewijzen was dat ik van toegevoegde waarde was.


De weg naar heling


De weken na die money mindset workshop in Bali heb ik mezelf enorm in de spiegel aangekeken:.

Er vielen zo veel kwartjes. Niet alleen over die laatste periode voor ik naar Bali vloog, maar ook over de periode 7 jaar eerder toen ik overspannen thuis kwam te zitten vanuit mijn fulltime baan bij de Jaarbeurs.


Het patroon had zich gewoon weer herhaald. In Bali heb ik mijn intentie gezet om dit los te laten. Een intentie gezet dat mijn waarde niet onderhandelbaar is: dit is een uitspraak van Brené Brown die ik diep diep voelde.


Dat ik vervolgens een paar maanden later uitgenodigd zou worden door Corame om door hem opgeleid te worden in Human Design, waardoor ik dus ook over mijn open hart & identiteit centrum leerde, wist ik toen nog niet. Dit was een groot cadeau van het universum gerelateerd aan mijn intentie.


In je open centra spelen thema's van weten wat je niet weet. Dat is op zich al irritant want je kunt er niks mee. Vroeg of laat komen de thema's vaak echt wel als een boemerang je leven in. En doet 't pijn.


Als jij volledig open centra hebt, dan is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven een coachtraject / deconditionering-sessies al dan niet onder begeleiding van iemand die juist de energie van deze centra begrijpt.


We hebben een community van ruim 175 HD Coaches & Adviseurs (Toolkitters) die dit je daarin kunnen begeleiden, mocht je er eentje zoeken. Binnenkort heb ik ze allemaal in een mooi doorzoekbaar smoelenboek voor je ;-).


Wil je dit zelf leren voor alle 9 centra, zodat jij ook jouw klanten hierin kan begeleiden, ben je van harte welkom bij de HD Coaching Toolkit Compleet.


De specifieke Bonus Masterclass, als onderdeel van de Toolkit, over de volledig op centra is op 28 november. Daar kan je nog live (via zoom) bij zijn als je wilt. Stap in bij de Toolkit Compleet en je ontvangt de zoomlink om de 28e aan te sluiten!


De opname met pdf presentatie komt dezelfde dag online zodat je er altijd naar terug kunt keren als je klanten hebt met volledig open centra.


Liefs, Rianne

Comentários


Bestel Jouw Human Design Boek