top of page

Wat zijn volledig open centra in Human Design?

Opmerking vooraf: dit is een blog voor mensen die gevorderd zijn in het leren analyseren van Human Design charts. Als je aan jezelf merkt dat je in de verwarring schiet, druk even op pauze en stel jezelf de vraag: wil ik dit nu lezen? Volg je autoriteit :).

Volledig open centra zijn een bijzonder fenomeen in een Human Design Chart. Een centrum is volledig open wanneer er geen enkele poort is geactiveerd.

Ongedefinieerd centrum vs volledig open centrum

Een volledig open hoofd of hart centrum komt het meest voor. Een volledig open keel of sacraal centrum het minst.


Volledig open centra brengen een hele diepe vorm van conditionering, maar het lullige is dat de persoon in het bezit van een volledig open centrum dit vrijwel nooit doorheeft.


Een ongedefinieerd centrum heeft geactiveerde poorten. In de opleiding van de Human Design Coaching Toolkit leer ik HD professionals dat poorten verschillende functies hebben.


Eén van die functies is dat ze, wanneer poorten in een ongedefinieerd centrum 'hangen', ze werken als "jouw eigen grijpertjes" voor de binnenkomende energie van dat centrum. Het is jouw rietje waardoor je de energie van anderen opzuigt, absorbeert & versterkt.


Volledig open centra hebben geen eigen eigen grijpertjes, geen geactiveerde poorten. Juist daarom komt bij hen de energie binnen via variaties van al die niet-geactiveerde poorten.


Of te wel, elke niet-geactiveerde poort absorbeert en versterkt iets waarvan je als mens geen idee hebt dat je iets absorbeert en versterkt.


Dit leidt tot negen extra thema's die we toewijzen aan de volledig open centra:

Je weet het niet en je weet niet dat je het niet weet.

Waarbij "het" in dit geval het thema van het energiecentrum is.


Zie onderstaand figuur wat dit voor elk volledig open centrum betekent:

Volledig Open Centra Human Design

 • Het volledig open hoofd centrum weet niet wat interessant of inspirerend is.

 • Het volledig open ajna centrum weet niet wat je moet denken.

 • Het volledig open keel centrum weet niet wat je moet zeggen

 • Het volledig open identiteit centrum weet niet wat je moet zijn / worden

 • Het volledig open hart centrum weet niet wat waarde is.

 • Het volledig open sacraal centrum weet niet wat levenskracht is, waar je energie aan moet uitgeven.

 • Het volledig open emotie centrum weet niet wat je moet voelen.

 • Het volledig open milt centrum weet niet wat angst is.

 • Het volledig open wortel centrum weet niet wat (tijds)druk is / wat haast is.


Deep dive in de volledig open centra in Human Design


Op 28 november '23 geef ik een deep dive Bonus Masterclass over de volledige open centra aan HD professionals die werken met de HD Coaching Toolkit Compleet. Dit als onderdeel van hun Human Design opleiding binnen de toolkit. Juist omdat er bij volledig open centra weer andere dynamiek speelt dan reguliere ongedefinieerde centra.


De uitwerking van volledig open centra in je dagelijkse leven kan namelijk verraderlijk groot zijn zonder dat je het weet. Verderop in dit blog lees je een voorbeeld uit mijn eigen leven.


Zeker voor mijn klanten die vaak met hun coachees werken rondom thema's als burnout, perfectionisme en./of pleasing gedrag kan het helpen lager dieper te gaan in de volledig open centra.


De kans is dat, juist mét volledig open centra, gek genoeg je vanuit het niet-weten andere mensen (geheel onbewust) verwijt dat zij ingewikkeld doen over het thema van jouw volledig open centrum.


Je verwijt mensen bv dat ze niet inspirerend genoeg zijn. Of dat ze niet zo emotioneel moeten doen. Of dat ze zich niet zo moeten bewijzen. Of dat ze niet hard genoeg doorwerken.


In de Bonus Masterclass Volledig Open Centra duiken we de 9 centra in en ontleden we per centrum welke triggers het grootst zijn.


Alleen een coachee dat al laten zien kan al een mega stap zijn naar bewustwording en uiteindelijk heling.


Voorbeeld van het volledig open hart:

bewijsdrang zonder dat je weet wat je te bewijzen hebt.


Ik heb een volledig open hart en een volledig open identiteit centrum. Thema's van bewijsdrang, eigenwaarde, identiteit, zoeken naar richting & liefde.

Human Design Chart Rianne Klein Geltink
Human Design Chart Rianne Klein Geltink

Het conditioneringsthema van een ongedefinieerd hart centrum is je uiterste best doen te bewijzen dat je waardevol bent. Het conditioneringsthema van het volledig open hart centrum is niet weten wat waarde is.


Of te wel, een persoon met een geconditioneerd volledig open hart centrum doet enorm haar best om te bewijzen dat ze waardevol is maar ze heeft werkelijk geen flauw benul welke waarde ze precies aan het bewijzen is.

Je andere ongedefinieerde centra, als die er zijn, doen vervolgens lekker mee met het bewijzen.


Voor mijn design betekent dit dat onder de druk van het bewijzen van iets waarvan ik niet weet wat het is wat ik aan het bewijzen ben:

 • ik hard doordender (ongedefinieerd sacraal);

 • ik emotionele confrontaties vermijd (ongedefinieerd emotie centrum);

 • ik de aandacht wil trekken (ongedefinieerd keel centrum);

 • ik me blijf haasten (ongedefinieerde wortel) en

 • <