top of page

Human Design Blog

Conditionering: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Bijgewerkt op: 1 jan.


Zodra je je in je eigen Human Design gaat verdiepen zul je soms het woord “conditionering” tegenkomen. Conditionering is een verzamelnaam voor de manier waarop je je aanpast aan je omgeving. Je past je aan zodat jij “beter past” in je omgeving. Of te wel, je omgeving heeft bepaalde waarden, normen en eisen en door middel van impliciete en expliciete communicatie maakt ze duidelijk dat het hier zo werkt. En jij past je aan. Als je je bedenkt dat de meeste conditionering plaatsvindt in de eerste 7 jaar van je leven, is het natuurlijk niet gek dat je je aanpast, je weet immers niet beter.


Hard werken voor je geld


Ik ben bijvoorbeeld geconditioneerd in het denken dat je hard moet werken voor je centen.

“Het komt je niet vanzelf aanvliegen.”

“Je moet er wat voor doen.”


Dit soort uitspraken heb ik meegekregen in mijn jeugd, zowel thuis als op school. Mijn Human Design type is een projector, helemaal niet geboren om heel hard te werken.

Maar ik kom uit een gezin met een generator moeder en een manifesting-generator vader, beide zelf net na de oorlog geboren, vol in de Nederlandse opbouwfase. Niet gek dat zij dat “hard werken” perspectief hebben opgepikt en doorgegeven.


Maar heel eerlijk, ik had als kind al een enorme hekel aan hard werken. Ik fladderde door school. Ik haalde met weinig moeite zessen en zevens en vond dat helemaal prima. Toen ik ging werken, ben ik wel heel hard in die valkuil gestapt om heel hard te gaan werken, daar kwam de conditionering toch om de hoek kijken, met als gevolg dat ik nooit wist wanneer genoeg genoeg was (hallo open sacraal centrum!) en ik mezelf dus letterlijk over de kop werkte omdat ik niet wist waar de stop-knop zat.


Hoe herken je je eigen conditionering?


Dit is een voorbeeld van conditionering die voor mij niet goed heeft uitgepakt. Nu zijn wij allemaal een combinatie van nature & nurture. Het is te makkelijk om te zeggen dat alles wat nurture is “conditionering” is, dat is natuurlijk niet zo. Conditionering is de wat mij betreft alles wat je aangeleerd krijgt waardoor jij je gaan aanpassen. Als je iets geleerd krijgt wat helemaal in lijn is met je eigen Human Design is dat prachtig!


Hoe kom je er nou achter waar jij zelf geconditioneerd bent? Dat laat jouw Human Design Chart jou heel mooi zien, in de eerste plaats je open centra, kanalen en poorten.


Want heel simpel: alles wat in je chart ingekleurd is, is de energie die jij de wereld in stuurt en alles wat wit is is energie die jij van de wereld ontvangt. En simplistisch gezegd: met name in je openheid zitten je valkuilen, of te wel de kans voor conditionering is daar het grootst. Want daar ontvang je immers de energie van anderen. En als je je daar niet van bewust bent, dan kan je dat gaan aannemen als zijnde jouw waarheid terwijl jouw waarheid in die open gebieden juist de diversiteit is.


Mijn Identiteitscrisis


Laat ik een ander voorbeeld geven:


In het gezin waar ik in geboren ben heeft iedereen behalve ik een gedefinieerd identiteit centrum. Dat is de energie die gaat over richting, identiteit en liefde. Mijn familieleden hebben alle drie een consistentie in hun innerlijk weten wie ze zijn en wat ze hier te doen hebben (ook al kunnen ze dat wellicht niet goed onder woorden brengen!). Ik heb een compleet open identiteit centrum.


Nu krijg je als kind vaak de vraag wat je wilt worden als je later groot bent. Ik kan me herinneren dat ik door fases ben gegaan van postkantoormedewerker, bij de marine (mijn vader was militair), heel rijk worden, en uiteindelijk iets commercieels.


Ik ben marketing gaan studeren en ik heb vervolgens 20 jaar als marketing manager / consultant gewerkt.


Toen ik in 2017 een sabbatical nam en op mijn spirituele ontdekkingsreis ging ben ik door een enorme identiteitscrisis gegaan. Ik ontdekte nieuwe kanten van mezelf, maar die voelde in het begin als heel erg onwennig. Gedachtes als “dit kan mag ik niet van mezelf laten zien, want dat gaat niemand van mij snappen en dat past niet bij mij”. Ik had echt het idee dat ik een ding moest zijn mijn leven.


Ik kan me nog herinneren dat ik, nadat ik na een korte vakantie in Nederland weer in Bali, compleet over de rooie bij een goede vriend zat te huilen dat ik niet wist waar ik thuis hoorde, want in Nederland voelde het als “te rationeel” en in Bali “te spiritueel” en ik voelde me nergens echt bij horen. Wie was ik dan?


Deze “emotionele breakdown” was conditionering, of beter gezegd onderdeel van mijn deconditioneringsreis. Ik ben geboren om al die verschillende rollen, missies, labels etc te proeven, te omarmen. Ik ben geboren om kameleon te zijn en juist anderen te inspireren dat we die vrijheid hebben om elke jas aan te trekken die we willen en vrij zijn hem weer uit te trekken als hij niet meer lekker zit.


Hoe ziet conditionering eruit?


Conditionering zijn alle overtuigingen die jij hebt aangenomen als waarheid, die niet perse jou dienen om je maximale potentie en innerlijke kracht te benutten.


Voorbeelden:


 • Mensen nemen je gewoon minder serieus als je niet zeker van je zaak bent.

 • Als ik niets zeg, ben ik onzichtbaar en krijg ik minder kansen, of anders gezegd: extraverte mensen krijgen nou eenmaal meer kansen dan introverte mensen.

 • Het is egoïstisch om voor jezelf te kiezen in plaats van een ander te helpen.

 • Gooi nooit oude schoenen weg voor je nieuwe hebt, je weet immers maar nooit.

 • Succes komt als resultante van hard werken, consistentie en doorzettingsvermogen


En zo kan ik er nog wel een paar opnoemen…


Voelde je al ergens een oh shit, ja die herken ik als een overtuiging die ik heb aangenomen?


Neem jezelf niks kwalijk, overtuigingen hebben we allemaal, sommige zijn helpend, andere belemmerend.


Human Design is een prachtige tool en nodigt je uit om op een ontdekkingsreis naar jezelf te gaan en onderdeel van dit proces is deconditioneren: of te wel afleren wat niet helpend is of past bij jouw innerlijke authentieke zelf.


Deconditionering is alles wat je in de loop van de tijd hebt aangetrokken weer uittrekken en terug te komen bij jouw authentieke zelf.

3 manieren om te deconditioneren vanuit Human Design


 1. Volg jouw strategie en autoriteit. Ik kom altijd terug bij deze twee kern tools. Voor mij als projector geldt: voel ik me uitgenodigd, voel ik de erkenning, voel ik me gezien? Zo ja, geef ik het energie, zo niet, laat gaan. Ten tweede mijn autoriteit: soundboarding: hoor ik de waarheid in mijn lijf als ik over mijn opties praat? Dan schakel ik, anders nog niet. Jouw combinatie van strategie & autoriteit is zijn je twee belangrijkste hulpbronnen.

 2. Ga experimenteren met de thema’s van je open centra. Kies een open centrum waarvan je voelt dat je daar “het meest” geconditioneerd bent en ga er actief gedurende een paar weken mee aan de slag. Journal frequent over wat je is opgevallen. Je kunt hiervoor de open vragen gebruiken die bij elk centra passen (zie hiervoor bijgaande graphic)

 3. Vanuit je eigen leven: op welk terrein gaan dingen niet helemaal lekker? Schrijf alles op waarom je niet hebt wat je graag zou willen dat je had. Welke aannames (overtuigingen) herken je? Leg die eens naast je open centra en de uit je kracht thema’s van die centra, wat herken je?


Deconditioneren is doorgaans een traag, bij vlagen pijnlijk proces. Het is letterlijk het uittrekken van overtuigingen die zo onderdeel van jou zijn geworden dat jij niet eens doorhebt dat het overtuigingen zijn die je in de weg zitten.


Deconditioneren is stap voor stap een andere reactie kiezen dan je “gewend” bent. Dat zal enorm onwennig voelen, je bent het immers niet gewend, maar de bevrijding die je voelt als je dit pad gaat bewandelen is immens!

Terugkomen bij jezelf. Je leven leiden op deze aardbol als je zelf. Je maximale potentie benutten op een manier die relaxt aanvoelt. Daar tekenen we toch allemaal voor?


Ik wens je een prachtige deconditioneringsreis!


Hugs, RianneP.S. Wil je de diepte in? In Jouw Human Design Boek staat voor elk open centrum in jouw eigen Human Design een diversiteit aan journaling vragen en andere instrumenten om je overtuigingen los te laten en vanuit jouw innerlijke kracht te gaan leven. Je kunt Jouw Human Design Boek hier bestellen!Comments


Bestel Jouw Human Design Boek

Over mij, Rianne Klein Geltink

Over Ons Rianne.png


6 jaar ervaring in leven (en werken) volgens mijn Human Design:

 • Ruim 400 mensen een 1:1 reading gegeven

 • Ruim 1.800 persoonlijke Human Design boeken geschreven

 • Ruim 200 HD marketing sessies gegeven

 • Ruim 200 opgeleid to Human Design Professional
   

Op Instagram deel ik wekelijks inzichten over Human Design en hoop zo dat jij steeds beter jezelf gaat begrijpen en je innerlijke kracht gaat honoreren. 

Wij bieden hiervoor Jouw Human Design Boek en de Human Design Coaching Toolkit!

Recente Blog artikelen