top of page

Human Design Blog

Durf jij jezelf toe te staan om te leren volgens je Human Design? De 12 Leerstijlen.

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden


Een traditioneel leerpad bestaat uit basis onderwijs => voorgezet onderwijs => beroepsonderwijs.


We noemen beroepsonderwijs zo omdat het je opleidt voor een beroep. Dat is de gedachte althans. We hebben theoretisch beroepsonderwijs en praktisch beroepsonderwijs. Vroeger (en wellicht nog steeds) noemden we dat hoger en lager onderwijs.


Praktisch onderwijs heeft daarmee een connotatie dat het "lager" is. Voor kinderen met een minder hoog iq of leervermogen.


Maar is het niet tijd dat we ook dat grondig herzien? Dat dat een vreselijk achterhaalde overtuiging is. Eentje die heel veel kinderen hun talent en potentie ontzegt?


De leerstijlen van David Kolb en later Jan Vermunt brachten eind vorige eeuw beweging op dit vlak. Maar hun inzichten werden (helaas!) verworpen door de mensen in de machtige posities omdat er te weinig bewijs voor was. En het onderwijs aanpassen aan verschillende leerstijlen is best ingewikkeld. Tja, zo werkt dat met hypotheses... je zult iets over langere tijd moeten onderzoeken voor het bewezen kan worden en ja een collectief systeem aanpassen aan individuele mensen vergt ook een behoorlijke dosis creativiteit ;-).


Mijn persoonlijke ervaring & leerstijl.


Ik was zelf een kind dat goed in het schoolsysteem functioneerde. Leren ging me makkelijk af. En toch koos ik zelf heel bewust na het VWO voor het HBO. Want hoewel theorie leren appeltje eitje voor me is, vind ik er geen ruk aan.


Ik leer 1000x liever in de praktijk. Het liefst helemaal in mijn eigen energie, waarbij ik de materie niet lineair leer, maar kies wat me aanspreekt en dan, als het me raakt, ik het zo snel mogelijk met mijn besties wil delen. Kan je nu raden welk HD profiel ik heb :)?


Ik merk dat als het gaat om Human Design leren, zeker als je het als professional wilt inzetten voor anderen, er ook nog een gedachte is dat je eerst grondig de HD systeemtheorie moet bestuderen. Járenlang zelfs als het aan de formele opleidingsinstituten ligt.


En hoewel dit voor sommig mensen helemaal correct is en werkt, is dat voor heel veel mensen niet het geval.


Mijn HD mentor leidde mij op volgens mijn Human Design


Ik heb in een eerder blog uitgebreid verteld hoe ik Human Design Charts heb leren analyseren. Wat ik me op dat moment niet bewust was, maar nu des te meer is hoe bijzonder de manier was waarop Corame, mijn mentor, mijn design honoreerde ook bij het leren van deze complexe materie.


Al in onze verkennende gesprekken kon hij zien dat ik de energiestromen in een chart heel snel "zag". Zonder dat ik de termen kende, wist ik gewoon waar ik naar moest kijken.


Vanaf de allereerste officiële les, stuurde hij mij op pad om met mijn vrienden te delen wat ik die dag in die les had geleerd. Ik wist helemaal niks die eerste weken, maar toch, zag hij dat ik met mijn bewuste tweede profiellijn een natuurlijke genius voor deze materie had en dat ik die kennis externaliseerde door het te delen met mijn intieme netwerk, mijn onbewuste vierde profiellijn.


Ik ben hem zo dankbaar dat hij niet de weg bewandelde van het traditionele leerpad wat ervanuit gaat dat je eerst een goed theoretisch fundament moet hebben voor je ervaring gaat opdoen. Dat pad past goed bij mensen met een 1/3, 1/4 en ook nog de 4/1 en 5/1 profiel. Maar voor de meeste profielen werkt het net ff anders.


Leren volgens je Human Design


Je Human Design Profiel is je natuurlijke "werkuniform", de manier waarop je de dingen doet die je doet. Deze bestaat uit twee getallen: je bewuste en je onbewuste profiellijn.


Met een 1 in je bewuste profiel ben je ontworpen om je goed te verdiepen in de inhoudelijk kennis. Dat geeft jou een goed fundament van veiligheid.


Je brengt het daarna op jouw manier in de praktijk op de zelf-experimenterende manier (onbewust lijn 3) of de externaliserende manier door het met je besties te delen (onbewust lijn 4).


Met een 2 in je bewuste profiel ben je ontworpen om je natuurlijk genius te volgen. Je zult doorgaans een "pick & choose" attitude hebben jegens theorie. Je hebt geen enkele zin om lineair alle theorie te leren, maar je kijkt naar de bullet points en beslist dan waar je de diepte op in wilt. Dat kan kriskras door elkaar gaan, voor de buitenwereld onlogisch lijken, maar voor jou klopt het.


Je brengt het daarna in de praktijk door het te delen met je besties (onbewust lijn 4 ) of door de kennis om te zetten in praktische, out of the box, oplossingen voor anderen (onbewust lijn 5).


Met een 3 in je bewuste profiel ben je ontworpen om de materie aan te vliegen vanuit je eigen experiment. Je gaat zsm er zelf mee spelen, op jouw eigen manier.


Daar leer je van en die kennis zet je daarna om in praktische, out of the box, oplossingen voor anderen (onbewust lijn 5) of je ontwikkelt volledig je eigen (uitgesproken of niet) visie op het vakgebied en leeft volgens die visie waardoor je, zonder dat je t doorhebt, een inspirerend rolmodel bent voor anderen (onbewust lijn 6).


Met een 4 in je bewuste profiel ben je ontworpen om de aspecten die jou het meest aanspreken eruit te pakken door ze met je besties te bespreken.


De vragen en response zet je om een diepgaand kennisfundament waarmee je veiligheid biedt aan de mensen op je pad (onbewust lijn 1) of je ontwikkelt volledig je eigen (uitgesproken of niet) visie op het vakgebied en leeft volgens die visie waardoor je, zonder dat je t doorhebt, een inspirerend rolmodel bent voor anderen (onbewust lijn 6).


Met een 5 in je bewuste profiel ben je ontworpen om de materialen die je aangereikt krijgt als ingrediënten te zien om daar zelf, praktische out of the box oplossingen mee te vormen.


Deze zet je vervolgens om in een diepgaand (nieuw) kennisfundament waarmee je veiligheid biedt aan je klanten of door je af te zonderen en in je eigen energie je eigen waarheid en genius te ontdekken over wat je er verder mee wilt en met wie (onbewust lijn 2)


Met een 6 in je bewuste profiel ben je ontworpen om jezelf heel veel ruimte te geven om je eigen perspectief en visie te vormen op de materie. Vergeet alles wat de maatschappij denkt en zegt over hoe je iets eigen maakt. Jij doet dit door het bestaande te transcenderen. Je stijgt erboven uit en ontwikkelt een nieuwe visie.


Geef je zelf daarna alle ruimte om in solitude jouw perspectief te consolideren (onbewust lijn 2) of door jouw perspectief gewoon te gaan uitrollen, ermee te experimenteren in je eigen leven (onbewust lijn 3). In beide gevallen ben of word je zonder dat je t doorhebt, een inspirerend rolmodel wordt voor anderen.


Voorbeelden uit de praktijk van de Human Design Coaching Toolkit


Al bijna anderhalf jaar observeer en bestudeer ik onze klanten die werken met de Human Design Coaching Toolkit en ik herken hun profiellijnen in hoe zij met de materialen aan de slag gaan.

De mensen met een bewuste lijn 1 kiezen ervoor eerst de theorie lessen goed te bekijken voor ze gaan oefenen. Bianca, Reflector met 1/3 profiel had al een paar weken toegang tot de digitale materialen, maar ze wachtte tot ze alle lessen uit de Basis Toolkit had gevolgd voor ze ging oefenen. En toen ging ze los met 40 oefensessies in 3 maanden.


De mensen met een bewuste lijn 2 pakken 'hapsnap' eruit waar hun focus op komt en spelen zonder dat daar voor de buitenwereld enige logica in is te ontdekken.


De mensen met een bewuste lijn 3 zag ik vooral experimenteren met de inhoud van de HD aspecten bij zichzelf of hun gezin. Als in "HD zegt dat mensen met een ongedefinieerd hartcentrum bewijsdrang hebben, maar zie ik dat ook echt bij mezelf of mijn gezinsleden? En als ik van dit aspect een experimentje maak, zie ik dan de eerste weken wat er gebeurt? Dat is bv exact wat MG Ingrid met haar 3/5 profiel deed.


De mensen met een bewuste lijn 4 gaan vaak als eerste de deur uit, maar alleen naar mensen die heel dichtbij voelen. Marloes met haar 4/6 profiel zat de dag nadat ze toegang had gekregen tot alle digitale toolkit materialen al in haar camperbus een HD sessie te oefenen met een Reflector klant. Vol erin. Voor haar was dit de meest natuurlijke weg om het eigen te maken.


Ilona met haar 5/2 profiel bekeek alle materialen in de Toolkit en dacht, mooi daar kan ik toffe mini cadeautjes voor mijn klanten van maken. Ik maak met de presentatie templates mini boekjes, gebruik het invultemplate om zelf het verhaaltje voor elk van mijn klanten uit te werken en spreek dat in op video. Dat stuur ik naar ze op. Zo deed ze tientallen in een paar weken en leerde de materie op haar eigen natuurlijke wijze.


En de Toolkitters met een 6/2 en 6/3: die worden het allersnelst mijn leraar. Ik sta elke keer weer versteld van de wijsheid die uit hen komt als juist zij zichzelf toestemming geven om Human Design op hun eigen wijze te mogen leren. De diepgang die ontstaat als ze hun eigen visie ontwikkelen is echt heel inspirerend. Ik omring me zo graag met wijze 6/2-en en 6/3-en ❤️. (Jep, dit is een kleine, persoonlijke liefdesode aan hen!)


Op het moment van ontwerpen van de HD Coaching Toolkit had ik niet kunnen vermoeden dat elke profiellijn ermee uit de voeten zou kunnen.


Door de combinatie van én de diepgaande opleidingslessen én de praktische gebruiksmaterialen pakt elke Toolkitter wat voor hem of haar het meest natuurlijk voelt.


Ik laat mijn klanten daarin volledig vrij. Volg je eigen gedifferentieerde weg. Er is echt geen homogene correcte manier om Human Design te leren. Er is alleen maar jouw juiste manier en de Toolkit geeft je de opties om op jouw natuurlijke wijze HD charts te leren analyseren.Durf jij jezelf toe te staan om te leren volgens je Human Design?


Welk profiel heb jij? Durf jij jezelf al toe te staan op op die manier ook Human Design te leren?

Durf je los te laten dat het op een bepaalde vaste manier moet? Durf je te accepteren dat er geen universele juiste manier is om de wetenschap van differentiatie te leren?


Ik gun het je.


Want leven volgens je design is óók leren volgens je design.


Liefs, Rianne


PS. Op de website van de Toolkit heb ik helemaal onderaan 3 nieuwe demonstratie video's geplaatst. Omdat ik vaker vragen kreeg van hoe de materialen nou exact werken (hallo, met name mensen met een 1 in hun profiel, ik snap je behoeft aan informatie ;-)! Je vindt die video's hier.
1 Comment


Prachtig blog!!! 😍

Like

Bestel Jouw Human Design Boek